1961, Disznó-öböl
 
© Légibázis Since 1998
 
Egy Sea Fury FB.11. felfegyverzése az egyik kubai bázison. | Forrás: Brit Modeller
A Kubai Forradalmi
Légierő harcai
 
A többnemzetiségű Kubai Forradalmi Légierő
(Fuerza Aérea Revolucionaria – FAR)
 
A fő inváziós haderő csak 17-én érkezett meg a Disznó-öböl déli strandjaira, így a kubai légierőnek két teljes nap állt rendelkezésére, hogy felkészüljenek a közelgő harcra. Amíg a pilóták készenlétben ültek az üzemképes repülőgépek – egy T-33A, két B-26 és két Sea Furie – pilótafülkéiben, a műszaki személyzet lázasan dolgozott azon, hogy több másikat is repképessé tegyen. Az ellenségeskedés végére 4 Sea Furie, 5 B-26 és 5 T-33A látott akciót.
Pilótaképzés szinte nem volt, gyakorlatilag majdnem az összes rendszerben lévő repülőgép üzemképtelen volt. Azok a repülőgépek, amelyekkel repülni lehetett, csak alig voltak képesek légi harc feladatokra. Nem volt elegendő pótalkatrész és lőszer sem.
Egyik pilóta sem repült éjszaka, egyik sem vett részt valódi harci kiképzésen, és csak néhányan lőttek géppuskával, még kevesebben rakétával. Eduardo Ferrer parancsnok három legtapasztaltabb pilótájára támaszkodott: Enrique Carreras Rolas, 38 éves, 5000 repült órával; Luis Silva Tablada, 35 éves – tapasztalt bombázópilóta 4000 órával; Alvaro Prendes Quintana, 32 éves – tapasztalt vadászpilóta, 2000 órával. Más pilóták, mint a 27 éves Douglas Rudd, Rafael del Pino (22), Alberto Fernández (24) és Gustavo Bourzac (27) viszonylag tapasztalatlanok voltak.
A kubaiak mellett három nicaraguai – Álvaro Galo, Carlos Ulloa és Ernesto Guerrero –, valamint egy maroknyi chilei, köztük a kiképzésre szerződtetett Jack Lagás is szerepelt a listán. Rafael del Pinót vissza kellett hívni a Havannától nyugatra fekvő Mariel Haditengerészeti Bázis parancsnok-helyettesi tisztségéből, ahol Douglas Rudd akkor még öthónapos, irodai beosztásban volt. Alvaro Prendes éppen akkor tért vissza háromhónapos gyalogsági szolgálatából az Escambray-hegységből, ahol részt vett az ellenforradalmárok bandái elleni akciókban.
A kubaiak kezére játszott az, hogy 1961 Április 14-én, három nappal az invázió előtt Kennedy azt mondta Bissellnek, hogy csökkentse a légitámaszpontok elleni támadást, és tegye azt „minimálisra”, hat repülőgéppel 18 helyett. Pedig ezt Eisenhower már megígérte a kubai száműzöttekből létrehozott 2506-os megszálló csoportnak.
17-én Castro repülőgépei hajnalban megtámadták a támadóerőt és elsüllyesztették a dandár három hajóját, megsemmisítve a kommunikációs berendezéseket, lőszereket és készleteket.
Ettől kezdve a Kubai Légierő gyakorlatilag megállás nélkül repült a nappali órákban. Minden repülőgépet több pilóta használt, sok pilóta az egyik küldetésen T-33A-val, majd a következő feladatán Sea Fury-val vagy B-26-tal repült. A négynapos harc során több légi győzelmet arattak a kubai pilóták, annak ellenére, hogy viszonylag kevéssé jártasak a harci helyzetekben.
A Fehér Ház megkésve engedélyezte a B-26-os közeli légi támogatást a szárazföldi erők számára a partvonalon, de közülük párat a T-33-asok és a Sea Fury-k lelőttek. A Red Beach-i erők április 18-án visszavonultak Blue Beachre. A lőszerek kifogytak.
 
    A Kubai Forradalmi Légierő T-33-asai az invázió alatt
Több sikeres támadás kötődik a gépekhez, köztük a Houston és a Rio Escondido szállítóhajó elsüllyesztése. Az ellenségeskedés végére öt T-33A látott akciót.
  Alberto Fernández
Alberto Fernández hadnagy, aki két M3-as géppuskával felfegyverzett Lockheed T-33A-val repült, volt az első pilóta, aki felszállt a San Antonio elleni támadás során, és az egyetlen, akinek ésszerű esélye volt elkapni a támadó repülőgépeket. Amikor az első robbanások történtek, a 715-ös repülőgép felé rohant, de az közvetlen találatot kapott, és eltűnt a szeme láttára. Másik repülőgépet választott, és amilyen gyorsan csak tudott, felszállt, de a támadók addigra látótávolságon kívülre kerültek.
Az első győzelmet 17-én kora reggel Alberto Fernández hadnagy szerezte a Fekete 711-es T-33A-ban. Áldozata, a 635-ös oldalszámú B-26B, mely Matías Farías és Eddie González pilótákkal a Girón repülőtéren zuhant le, nem messze a „Houston” ellátóhajótól. Amikor Fernández visszatért repterére, átült a 703-as T-33-ba és visszarepült a hajóhoz, hogy megpecsételje a Houston sorsát. Nem sokkal ezután Prendes kapitány últ a 711-esbe. Felszállt és többször átrepült egy zátonyra futott LCT felett Playa Girón partjainál. Azonban egy légvédelmi ágyú lövedéke eltalálta, de nem volt komoly és sikerült biztonságosan letennie a gépet. 40 perccel később René Suárez és a többi szerelő megjavította a gépet, és ismét repülhetett.
  Alvaro Prendes Quintana
Fernandez sérült gépét a szerelők (köztük René Suárez) 40 perces munkával megjavították, és ismét repülhetett. Prendes azonnal fel is szállt vele és súlyosan megrongált egy B-26-ost, amely lezuhant a nicaraguai Puerto Cabezas közelében. A következő áldozata ismét egy B-26-os lett, ám az baráti gép volt és erre csak első lövések leadása után jött rá, mert nem voltak a gépen kék szárnycsíkok. Prendez így beszélt erről:
„Ez a megnövekedett feszültségről és az adrenalinról szólt – nem ritka helyzet háborús időkben. Időnként az agy olyan gyorsan kénytelen dolgozni, hogy nem tudja megfelelően elemezni az összes bemenetet. Erre példaként Alberto Fernándezt tudnám még mondani. A 935-ös B-26-t lőtte le, de Fernández egy négyhajtóműves repülőgép megsemmisüléséről számolt be! ”
  Rafael Del Pino, Luis Silva és Prendes
17-én dél körül Rafael Del Pino hadnagy a 703-as T-33A-ban parancsot kapott, hogy fedezze Silva százados 923-as B-26-osát és Bourzac hadnagy Sea Fury-ját. Amikor megérkezett a területre, 1000 méter magasan egy B-26-ost pillantott meg a repülési tervtől 50 fokos eltéréssel. Silva kelet felé tartott, Cienfuegos és a Disznó-öböl közé, ez a B-26 pedig az ellenkező irányba jött. Rögtön rádiózott Silva századosnak, aki megerősítette, hogy a szóban forgó repülőgép nem az övé, hanem ellenséges. Elég volt két manőver és néhány sorozat – a bombázó a tengerbe zuhant. "...amikor a közelébe értem, és már láttam a pilóta sisakját, akkor lőttem." Del Pino ütést érzett a repülőgépén, és azt hitte, hogy eltalálták, de valójában egy a B-26-ról leszakadó darab találta el. A B-26 megsemmisítése után del Pino elindult Silva és Bourzac felé, hogy fedezze őket. Bourzac – becenevén „nagypapa” – Silvától jobbra volt. Láttam, hogy Silva túl alacsonyan van, közel a vízhez, és Bourzac figyelmeztette. Rászóltam, hogy "Nagypapa, túl alacsony vagy!" Nem válaszolt, ekkor Bourzac kezdett kiabálni: "Nagypapa, emelkedj!" Nagypapa megmenekült. Del Pino: "Még mindig megvoltak a rakétáim. Az volt az utasítás, hogy szabaduljunk meg tőlük, hogy manőverezhessünk, ha légiharcba keveredünk, de minden olyan gyorsan történt. Kilőttem a rakétákat a Blagarra, de nem láttam az eredményt. Bourzac is megtámadta a hajót. "
Miután visszatért erről a küldetésről, del Pino egy másikra indult. Álvaro Prendes volt a vezető egy T-33-assal, míg Douglas Rudd egy Sea Fury-val repült. „Elkaptunk két B-26-ost, és Prendes megtámadta a vezért. Én hátul voltam, és láttam, amikor tüzet nyitott. A B-26-os kigyulladt, és elkezdte ontani az alkatrészeket. Aztán láttam, hogy valaki kiugrik a bombatérből; egy ejtőernyő kinyílt és a tengerbe zuhant. Csoda volt, hogy életben maradt. A másodpilóta volt, akiről később kiderült, hogy egy amerikai romboló mentette meg. A pilóta viszont lezuhant a repülőgéppel. Prendes azt mondta : Támadd meg a másikat! Úgy tettem, mint a másik csatában. Addig közeledtem, amíg egészen közel nem értem, az ellenség erősen manőverezni kezdett, én pedig tüzet nyitottam, eltalálva az egyik motorját. Gyorsabb voltam és megelőztem őt. Amikor elkezdtem keresni, nem találtam, és Douglas, aki odakeveredett azt mondta: „Én is elkapom”, és tüzelni kezdett a B-26-ra, de megjelent két A-4-es [akkoriban még A4D-1-nek nevezték őket, amelyeket a USS Essex VA-34-es haditengerészeti százada üzemeltetett ], és Douglas visszavonult."
  Carreras és Prendes
A 19-i hajók elleni T-33 bevetésen Carreras (711) és Prendes (709, esetleg 703) elkaptak 2 ellenséges bombázót, akik harci formációban törtek ki egy felhőből. Prendes balra tört, Carreras jobbra, és elég gyorsan lelőtték a bombázókat. Az egyik támadó gépen Thomas W. Ray százados, és Leo Baker megfigyelő ült. A T-33-as tüzétől a ényszerleszállt a parttól északnyugatra lévő kubai parancsnoki központ közelében. Túlélték, de a földön történt lövöldözésben meghaltak. Mindkét B-26-ost az alabamai légi nemzeti gárda amerikai pilótái vezették, akik engedélyt kaptak, hogy CIA-alkalmazottként részt vegyenek a műveletekben; az egyik másodpilótája szintén Alabamából, a másik kubai volt.
  Orestes Acosta
15-én reggel elszenvedték az első veszteséget. Hír érkezett Santiago felé haladó felszíni erőkről. Felderítésükre Orestes Acosta százados a 707-es T-33A-val szállt fel Santiago de Cuba-i bázisáról, de Acostáról soha többé nem hallottak. Eltűnésének és halálának körülményei a mai napig ismeretlenek.
  Prendes, Del pino és Douglas Rudd
Később délután Prendes kapitány (709) és Del Pino hadnagy (711) parancsot kapott, hogy 250-es bombákkal támadják meg a Soplillar környéki földi létesítményeket. A küldetés során Prendes lelőtte a kubai csapatok megtámadására készülő B-26-osok egyikét. Majdnem ő is rajtavesztett, mert nem számolt a nyolc nehézgéppuska védőtüzével. Komoly leckét kapott, de megúszta. Del Pino üldözte a második B-26-ost, a farkától orráig végigverte, de nem tudta leszedni az égről. Hasonlóan járt, min Silva a "Nagypapa". Igazából annyira a támadásra koncentrált, hogy csak Rudd hadnagy pánikszerű rádióhívása mentette meg az életét. Del Pino az óceán felszínétől kb. 8-10 méterre rántotta fel a gépét, és megszakította a támadást.
  Guillermo 'Willy' Figueroa
Guillermo 'Willy' Figueroa a 703-mal repült két bevetést. A másodikon teljes lőszerjavadalmazásával tért vissza a bázisra, és gyávaság miatt letartóztatták. Figueroa fia 2019-ben ezt mondta: "Szeretném pontosítani a történetet. Apám nem félt attól, hogy lelövik, de úgy döntött, hogy visszatér a bázisra, mert ez nem az ő háborúja volt… ez egy vérfürdő. Apám nem volt gyilkos, és nem akarta, hogy véres legyen a keze, amerikaiakat és kubaiakat gyilkoljon. Úgy döntött, hogy itt a vége, és nem akart már részt venni a támadásban. Ezért nem lőtt."
  Fernández és del Pino
Április 20-án Fernández és del Pino felderítésre indult. Néhány amerikai hajó a támadó dandár túlélőit gyűjtötte be, és a FAR pilótái parancsot kaptak, hogy ne támadják meg őket. Del Pino: „Volt egy Skyhawk az oldalamon, nagyon közel. Eltüntették az összes jelölést. Ha le akart volna lőni, megtehette volna, mivel nem vettem észre időben. Ez az én hibám volt a tapasztalatlanságom miatt. Rádióztam Fernándeznek, és úgy döntöttünk, hogy visszatérünk a bázisra. Ez volt az utolsó repülésünk az invázió időszakában.”
 
  Amit tudni lehet a a védők T-33 Siver Star gépeiről:
703 A 703-ast Enrique Carreras, Alberto Fernández és Rafael Del Pino repülte. Guillermo 'Willy' Figueroa is repült vele, de nem használta a fegyverét, és gyávaság miatt letartóztatták.
707 A 707-es egy felderítő küldetés során veszett el Orestes Acostával az április 15-i támadások első néhány percében.
709 A 709-et Alvaro Prendes és Alberto Fernandez repülte.
711 A 711-est, a legaktívabban használt gépet Enrique Carreras, Alvaro Prendes, Alberto Fernandez és Rafael Del Pino repülte.
713 A 713-ast Fernández és Del Pino osztotta meg.
Nem játszott szerepet a műveletekben:
715 A 715-öst a San Antonio de los Baños légibázis elleni támadások első hullámában, április 15-én egy közvetlen találattal semmisítették meg a támadók.
701 A 701 az invázió előtt egy gyakorlat közben szenvedett balesetet, lezuhant.
705 A 705 szintén az invázió előtt veszett el. Az Escambray-hegység felett gyakorlatként éles bombát vitt magával, amely idő előtt felrobbant.
Carreras Rolas a 703-as T-33 előtt, melyet a szerelők felkészítenek egy küldetésre.
A 711-es és a 709-es és T-33

 
    B-26
1961. április 15-én a hajnal előtti órákban Douglas B-26-os bombázók csoportja meglepetésszerű támadások sorozatát indította a FAR és Kuba három fő katonai repülőtere ellen. A megelőző jellegű támadások célpontjai a havannai Ciudad Libertad (korábban Camp Columbia), a fővárostól délnyugatra fekvő San Antonio de los Baños és az ország keleti csücskén található Santiago de Cuba-i Antonio Maceo repülőterei A támadó B-26-osok ugyanazokat a nemzeti jelvényeket és jelzéseket viselték, mint a FAR gépei. Ez a védők megzavarására bizonyos mértékig működött. A felkelők gépeit viszont széles kék szárnycsíkokkal látták el, hogy megvédjék őket a baráti erők támadásától. Illetve a A FAR repülőgépek plexi üveg orrúak, míg a CIA repülőgépek fém orrúak voltak.
  Luis Silva, Jack Lagás, Guillermo 'Willy' Figueroa
Mialatt a három Sea Fury a partraszálló hajókat támadta, Luis Silva és Jack Lagás százados a '937'-es, illetve '915'-ös B-26-os gépeken a part mentén bombázott ellenséges állásokat. Figueroa százados a 711-es T-33-assal a B-26-osokat fedezte.
  Jack Lagás
Jack Lagás, a chilei B-26-os pilóta, aki küldetésről küldetésre olyan gépen repült, amelynek soha nem lett volna szabad elhagynia a földet. Ő és legénysége háromszor csapott le Girónra a '915'-ös B-26-ban, figyelmen kívül hagyva hajtómű hibajelzését, ami rendkívül magas üzemanyagnyomásra utalt. Következő küldetése során, 917-esben, elektromos rövidzárlat és füsttel megtelő kabin miatt kénytelen volt kényszerleszállást végrehajtani négy 500-as bombával a fedélzetén. Az ilyen körülmények miatti stressz megviselte őt, és fel kellett menteni a repülési feladatok alól.
  Luis Silva és legénysége
A kubai pilóták elszántságát mutatja Luis Silva százados, akit rendkívül fájdalmas gyomorfekély miatt kezeltek. Valójában csak egy hete jött ki a kórházból, és még voltak fájdalmai. Első hajók elleni repülése a 937-es B-26-ossal sikeres volt, de következő küldetése során, a 923-asban Girónnál lelőtték. del Pino aki fedezte felülről látta az esetet és így emlékszik: "Silva először nagy távolságból nyitott tüzet a hajókra – a golyók láthatóan a hajó előtt csapódtak a vízbe. A szállítóhajók után kellett volna mennie, de megtámadta a Blagart [egy LCI-t, vagy partraszállító egységet], amely tele volt fegyverekkel. Eltalálták, az egyik találat leszakította a repülőgép szárnyát. Áthaladt a hajó felett, és a másik oldalon lezuhant. " Később azt mondták, hogy a farok egy része a fedélzetre esett. Silva nem tudta, hogy üzemanyagtartályai megsérültek. Igazából nem a találat végzett velük, hanem amikor rakétákat lőtt ki, a visszacsapó lángok robbantották le a szárnyát. A B-26-oson mindenki meghalt. A legénység tagja volt Silva mellett még Martin Torres lövész őrmester, Reinaldo González Martínez szerelő és Alfredo Noa navigátor.
 
  Amit tudni lehet a védők B-26-osairól:
909 egyike volt azoknak, melyeket Jack Lagás repült.
915 Lagás, majd Carreras is repülte.
A gépen elektromos tüz keletkezett, ezért pilótája visszatért a bázisra, így nem vehetett részt a konfliktus utolsó légitámadásában.
917 Lagás is repülte. Ezzel a géppel hajott végre kényszerleszállást teljes bombaterheléssel.
923 Silva, a B-26-os osztag parancsnoka repülte második egyben utolsó küldetése során.
937 Silva használta első küldetése során.
? Álvaro Galo hadnagy, egy nicaraguai pilóta, egy azonosítatlan sorszámú B-26-ossal a giróni part felé repült, de pánikba esett a légvédelmi tűz miatt, és nem volt hajlandó berepülni a zónába. Amikor visszatért a bázisra, letartóztatták.
Irónikus kissé, hogy ez volt az a repülőgép, amelyet Prendes kapitány később tévedésből lelőtt.
A 915-ös Douglas B-26C, melyet Lagás és Carreras repültek.

 
    Sea Fury FB.11
Kuba 1958-ban 17 Sea Furie-t vásárolt a Hawkertől (tizenöt FB.11 és két T.20-as oktató). A kormányváltást követően a Sea Fury a Fuerza Aérea Revolucionaria ("Forradalmi Légierő"; FAR) kötelékében szolgált tovább. A megelőző támadásban két FB.11 semmisült meg, három viszont harcolt.
  Gustavo Bourzac
Gustavo Bourzac hadnagy, a Hawker Sea Fury FB.11 pilótája valószínűleg beírta magát a légiharc történelmébe azzal, hogy ő volt az első ember, aki csak „zsoké” rövidnadrágot viselve harcolt az ellenséges erők ellen. Álmából felébredve néhány másodpercet vesztegetett csak azzal, hogy megkeresse repülőruháját és ejtőernyőjét, de a ruhát nem vette fel, majd egyszerűen a repülési vonalhoz rohant, aztán beugrott az első rendelkezésre álló repülőgépbe. Déli irányban kereste Isle of Pines (ma Ifjúsági sziget) környékén a támadókat, de elkésett.
Bourzac a négy napos hadműveletek alatt, nyolc küldetés során számtalan földi célpontot támadott meg / semmisített meg, de többször is eltalálta az ellenséges légelhárítás.
  Enrique Carreras Rojas és Gustavo Bourzac
Enrique Carreras százados és kísérője, Gustavo Bourzac hadnagy, a Sea Fury FB.11-es repülőgépeikkel megtámadták, és megbénították a „Houstont” ellátóhajót. Carreras Rojas Sea Fury-ját leszállás közben megtámadta és megrongálta egy CIA-s B-26. Egy harmadik Sea Fury is volt ott, de nem ismert, melyik gép volt az.
  Douglas Rudd
Rudd egy Sea Fury-ban ült, amikor rádiózott Del Pino-nak hogy rántsa fel a gépét (fentebb olvsaható). Miután Del Pino kivált, Rudd szólóban folytatta az üldözést, és végül lelőtte a B-26-ost, ami Del Pino támadott meg. A B-26 Guano Cay közelében zuhant le. Nem sokkal később Rudd visszavonulásra kényszerült az amerikai haditengerészet két A4D-2 Skyhawk gépe miatt. Az amerikaiak nem akarták a kubai pilótát lelőni – egyszerűen csak megpróbáltak a B-26 és Rudd közé kerülni, túl későn.
  Carlos Ulloa
Carlos Ulloa hadnagy, egy másik nicaraguai pilóta, akit társai szeretettel csak Pollo-nak (Csirke) becéztek, első bevetésén egy Sea Fury FB.11-vel repült. Géppuskákkal és 5"-es rakétákkal támadta az ellenséges szállítóhajókat, amikor többször is eltalálta a légvédelem. 08:30 körül egy Curtiss C-46-os szállítórepülőgépet támadott meg, és ismét találat érte. Gépe felrobbant, és a tengerbe zuhant pilótájával együtt.
  Ernesto Guerrero
Több pilóta is igazolta, hogy Ernesto Guerrero, a kubai szolgálatban álló három nicaraguai pilóta egyike négy sikeres támadást hajtott végre Sea Fury-ban, amelyek során több célpontot, köztük egy M41 Walker Bulldog tankot is megsemmisített. Sajnos a nyilvántartások hiányosak, kevés adat áll rendelkezésre a pontos dátumokról és időpontokról.
 
  Amit tudni lehet a a védők Sea Fury FB.11-eseiről:
Négy Hawker Sea Fury FB.11 volt érintett, amelyek közül három volt alkalmas a szolgálatra április 15-én. Az 541-es, 542-es és 543-as. Ezek a számok ellentmondanak az akkori mintának, amely 5-ös emelkedésű volt, 500-tól kezdve. Így 500, 505, 510 stb... lett volna. Fényképes bizonyítékok vannak az 542 létezésére, és elképzelhető, hogy ez a három repülőgép valójában „új” repülőgép volt, amelyeket az eredeti 15 db FB.11 maradványaiból építettek össze. Az 541-es Hawker Sea Fury FB.11 jelenleg a Playa Girón Múzeumban látható.
541 Douglas Rudd egyszer biztosan repült ezzel a géppel.
542 Douglas Rudd egyszer biztosan repült ezzel a géppel
543 Carlos Ulloa, a nicaraguai pilóta, aki életét vesztette a konfliktus során, több hivatalos forrás szerint az 543-mal repült.
545 Carlos Ulloa levelei alapján, családi források szerint Ulloa az 545-ös gépet is repülte.
? Rafael Del Pino szerint Rudd Santiagóban a technikai személyzettel feltámaszott egy újabb FB.11-et.
Az 541-es Sea Fury FB.11

 
    A PILÓTÁK
PILÓTA KÜLDETÉS GYŐZELMEK és utóélet
     
Alvaro Prendes parancsnok 14 3 B-26 lelövése és 1 LCT megsemmisítése (partraszálló hajó).

Rafael Del Pino Diaz, hdgy. 10 1 B-26 lelövése és egy lelövése Rudd hadnaggyal megosztva, plusz több földi jármű. Később a kubai légierő parancsnoka lett, de annyira kiábrándult országa politikájából, hogy merész szökést tervezett és hajtott végre feleségével, kétéves lányával és egyik felnőtt fiával. 1987-ben egy Cessna 402-essel szállt fel Havannából, és soha nem nézett hátra. Két MiG-23BN szállt fel a San Antonio de los Baños légibázisról, de mielőtt elérték volna, sikerült az Egyesült Államok légterébe jutnia. Jelenleg az Egyesült Államok kormányának védelme alatt él.

Alberto Fernandes, hdgy. 9 1 B-26 lelövése és több földi jármű, illetve 1 hajó

Gustavo Bourzac, hdgy. 8 Földi járművek megsemmisítése, illetve a Houston elsüllyesztése. Kubában halt meg.

Jack Lagás, szds. 8 Földi járművek megsemmisítése. Repülőbalesetben halt meg Chilében.

Enrique Carreras, szds. 7 2 B-26 lelövése, és 2 hajó: Houston és a Rio Escondido

Douglas Rudd, hdgy. 7 0,5 légyigyőzelem Pino hadnaggyal közösen és lőszeres teherautók, egyéb járművek. Miamiban halt meg 1992 elején.

Ernesto Guerrero, hdgy. 4 Földi járművek és egy M41 Walker Bulldog tank megsemmisítése

Luis Silva, hdgy. (meghalt) 2 Földi járművek megsemmisítése és hajók rongálása. Légvédelem lelőtte, meghalt.

Carlos Ulloa, hdgy. (meghalt) 1 Hajók támadása közben meghalt.

Oreste Acosta, szds. (meghalt) 1 Felderítés közben meghalt.

 
 
Források / Source:
Wikipedia
Disznóöböl , CIA , Kuba , FAR , Forradalmi Légierő
LAAHS - Doug MacPhail
The Aviation Geek Club / Darius Leo
KeyAero - SANTIAGO RIVAS, 2017
 
 
© Légibázis Since 1998
2023 08 01