MiG-21 vs. Mirage F1
Háttérkép: Egy festmény a légiharcról Forrás: NetSearch
Légiharc : MiG-21 vs. Mirage F1CZ
 

 
Határvillongások: Dél-Afrika - Angola, 1981 november 6.
 
Azon a novemberi napon dél-afrikai radarok ellenséges angolai gépeket mértek be a határ közelében. A Mirage F1-es készültségi vadászok alacsonyan repültek be Angola területére. J. Rankin őrnagy vezérként és J. du Plestis hadnagy kisérőként. A Kunene folyónál 7600 méterre emelkedtek, és két gépet fedeztek fel velük szemben, nagyjából azonos magasságon. Balról, 5-9 km távolsában mellettük húztak el. A két Mirage F1CZ vadász dobta a póttartályokat, és bal fordulóval mögéjük kerültek. A két MiG-21 harci alakzatban 1000-1500 méter távval repült, a kísérő pár száz méterre lemaradva követte vezérét.
 
A nap szemben volt a dél-afrikaiaknak, ezért a Matra550 rakétákat nem használatták. Rankin 300 méterre megközelítette a teljesen gyanútlan hátsó 21-est, melynek pilótája Danacio Valdez kubai hadnagy volt. Rankin a 30 mm-es gépágyúval megsorozta a gépet. Füst, és üzemanyag ömlött a 21-esből, és D. Valdez szűk, süllyedő jobb fordulóba rántotta a gépet, miközben dobta a póttartályait. Ekkor Rankin átváltott a vezérre, de a rakétát még mindig nem lehetett használni, ezért levált, és utasította a hátrébb lévő du Plestist, hogy támadja a vezért.

A sérült MiG-21-es pilótája balszerencsés volt. Nem gondolta, hogy Rankin kiválik, és pont elé fordult be gépével, akinek így tökéletes lövési pozíciót kínált fel. Rankin közelről tüzet nyitva robbantotta fel a 21-est, ami a kabin mögött kettétörve füstöt, lángot okádva spirálozott lefelé. Rankin extrém manőverre kényszerült a szétrepülő roncsdarabok miatt. Danacio Valdez kubai pilóta katapultált a MiG-ből, de nem élte túl a légiharcot. A másik MiG-21-es meglépett.

 
A kép Rankin leválását ábrázolja a MiG-21-es vezérről. Valdez ez után fordult gyanútlanul Rankin gépe elé.
 
A fotogéppuska filmje Rankin győzelméről.
Rankin második győzelme 1982 október 5.-én
 
[Aranysas]

Képek: Jonathan Kyzer gyűjteményéből

 

 
© Légibázis 3NR Since 1998