Thomas McGuire
Címkép eredeti méretben
 
Címkép: Thomas B. "Tommy" McGuire Pudgy (V) nevű gépében | Forrás: Flicker
"Tommy" McGuire
Egyesült Államok légierejének pilótája - 1920. 08. 01. – 1945. 01. 07.
 
   Thomas B. "Tommy" McGuire az Egyesült Államok légierejének történetében a második legtöbb győzelmet szerző pilóta volt.
 
   McGuire-nek a New Jersey állambeli Burlington megyében található Fort Dix hadsereg légibázisának McGuire AFB átnevezésével állítottak méltó emléket 1948-ban.
 
   McGuire első harci megbízatása 1942 júniusában volt, amikor őrjáratokat repített az Aleut-szigetek felett egy Bell P-39 Airacobrával. 1942 decemberében, röviddel azelőtt, hogy áthelyezték a kaliforniai Hamilton Fieldre, feleségül vette Marilynn "Pudgy" Gieslert. Két hónappal később az Ötödik Légierő létrehozta Ausztráliában a P-38-asokkal felszerelt 475. vadászrepülőcsoportot, és McGuire-t július közepén a 475. FG. 431. vadászrepülő századához rendelték.
   1943. augusztus 18-án McGuire hadnagy az új-guineai Wewaknál tagja volt a támadó bombázók fedezetének. A csata során McGuire lelőtt két Nakajima Ki-43 "Oscart" és egy Kawasaki Ki-61 "Tonyt". Másnap ugyanitt még két Oscart kapott el. Ezzel két nap alatt ász lett. Szeptemberben főhadnaggyá léptették elő.
   Feltűnő vitézséggel és merészséggel harcolt Luzonért a Fülöp-szigeteknél. Önkéntesen egy 15 P-38-ból álló századot vezetett a Mabalacat Repülőtérre támadó bombázók fedezésére. Alakulatát 20 japán vadászgép támadta meg. Az ezt követő harcban többször is a támadásba lendült. Fegyverei elakadása után is folytatta a harcot, úgy, hogy egy ellenséges gépet kényszerített kisérője elé, aki lelőtte azt. Mielőtt visszaindult volna a bázisára, fegyvere ismét működni kezdett és lelőtt még három Zérót.
   Másnap ismét önként jelentkezett bombázók védelmére egy erősen védett reptér ellen irányuló küldetésben. A kialakult összecsapás során ismét támadásoknak tette ki magát, hogy megmentsen egy sérült bombázót. Gyors egymásutánban 4 ellenséges vadászgép támadását hárította, 1 repülőgépet lelőtt, majd harcba szállt a másik három japánnal, közülük egyet megsemmisített, majd lelőtt még egyet, és ez volt a 38. győzelme légiharcban.
   Érdekesség, hogy több küldetésen nem kisebb személyiség, mint Charles Lindbergh volt a kiséróje., többek közt, néhány rendkívül szokatlan, és nem engedélyezett küldetésen is...
   McGuire pályafutása 1943. október 17-én majdnem véget ért, amikor Oro Bay felett japán bombázókat támadott meg, majd Mitsubishi A6M Zerókkal futott össze. Az ezt követő légiharc során McGuire legalább hét Zérót észlelt. Néhányan megtámadtak egy magányos P-38-ast, amely füstöt húzott maga után.. McGuire bevágott közéjük, és lelőtt hármat. A maradék négy Zéro egy kört végezve ráfordult ésmegtámadni McGuire-t, és súlyosan megrongálta a repülőgépét. McGuire kiugrott gépéből, de a heveder beakadt valamibe a pilótafülkében. 3 600 és 1 500 méter között McGuire a gépéhez volt láncolva, végül McGuire ki tudta magát szabadítani, és 300 méter magasságban nyitotta ejtőernyőjét. Biztonságosan landolt a vízben, és egy PT-hajó mentette meg. McGuire a Zérók lövedékeitől megsérült, hat hetet töltött a kórházban, mielőtt visszatért századához.
   1944 májusának elején McGuire a 431. vadászrepülőszázad parancsnoka lett. 1944. májusában írt egy könyvet "Combat Tactics In The Southwest Pacific Area" címmel. 1944. december 25-26-án mindössze két nap alatt hét japán vadászrepülőgépet lőtt le Luzon felett.

 
   McGuire utolsó légiharca
   McGuire igencsak szerette volna átlépni Bong 40 győzelmét. Ekkor már csak két lelövés választotta el a negyvenediktől.
   1945. január 7-én McGuire felszállt a Dulag repülőtérről, és három P-38-ast – Jack Rittmayer őrnagy, Edwin Weaver kapitány és Douglas Thropp hadnagy – vezetett a Fülöp-szigetek középső részén található északi Negros-sziget felé. A felhőtakarón keresztül leereszkedve McGuire csoportja elkerülte a Fabrica-i japán repülőteret, majd továbbhaladt Manapla (Carolina néven is emlegetett) leszállópálya irányába. Amint Manaplához közeledtek, szembetalálkoztak egy magányos Ki-43 "Oscar" -ral. A harmadik helyen repülő Thropp hadnagy látta, hogy az Oscar zuhanásban próbálta megtámadni. Thropp keményen kitört balra. A japán pilóta vele együtt fordult, és tüzelve a háta mögé került. Rittmayer őrnagy, aki Thropp szárnyaként repült, élesen felé fordult, és tüzelni kezdett a támadóra. McGuire látta, hogy Rittmayer támadja az Oscart, ezért ő is ráfordult a neki ellenkező irányból érkező Akira Sugimoto (杉本明, Sugimoto Akira) gépére. Az Oscar pilótája, Sugimoto oktatópilóta volt, több mint 3000 órát repült már a típussal. Sugimoto elszakadt Thropptól és Rittmayertől, megfordult, és McGuire-t és szélsőjét, Ed Weavert találta közvetlenül maga előtt. Sugimoto utolérte és hátulról megtámadta őket. Weaver rádión jelezte, hogy megtámadták, és a kanyarodni kezdett, hogy nehezebb célpontot mutasson. Ekkor egy másik repülőgép, egy Ki-84 „Frank” is megjelent a helyszínen egy közeli reptérről, de ő Throppék felé fordult.
   McGuire közben csökkentette fordulási sebességét, hogy Sugimotót leválassza Weaverről, és magára rántsa. Sugimoto bevette a csalit, és McGuire-re váltott. Ahogy Sugimoto közeledett, McGuire gyorsan növelte fordulási sebességét. Ez a rendkívül veszélyes manőver 300 láb (90 m) alatt nem hajtható végre, és ez okozta a McGuire P-38-asának átesését. A gép bepördült és a földbe csapódott. McGuire életét vesztette.
   McGuire lezuhanását filippínók is látták, akik azonnal a helyszínre siettek, és elvitték a holttestét, hogy az ne kerüljön a japánok kezére. Eltemették. 1949-ben az amerikai hadsereg megtalálta a maradványait, és visszavitte az Egyesült Államokba. 1950. május 17-én katonai tiszteletadással temették el az Arlington Nemzeti Temetőben. 2007-ben emlékművet állítottak McGuire végzetes lezuhanásának helyszínén, a Negros-szigeten, amelyet David Mason repüléstörténész és egykori vadászpilóta helyezett el.
 
A második világháború első két amerikai ásza: Richard Bong őrnagy (balra) és "Tommy" McGuire (jobbra) 1944 novemberében.
 
McGuire gépe, a P-38L Pudgy (V), 1944-ben
 
Források:
Wikipedia
Web.archive
U.S. Army (army.mil)
 
 
© Légibázis Since 1998