Kína
Címkép: Kínai pilóták díszlépésben, H-6K bombázók előtt (Fotó: Yang Ruikang) | Forrás: Wikipedia
 
Kína repülőgépgyártása 1945 után
 
Kína által az utóbbi évtizedben végrehajtott technológiai ugrás már arra a véleményre készteti a nyugati és az orosz katonai elemzőket, hogy ha a vészharangot nem is kell kongatni, de figyelmeztetnek, a fejlődés folyamatos, önálló, és minőségi. Kína (2021-ben) azt ígéri, hogy a harmadik világ számos országát megfizethető repülőgépekkel és rakétákkal látja el, amelyek alkalmasak látótávolságon túl lévő légi célok elfogására is.
 
Kína katonai repülőgépgyártását az AVIC csoport uralja. A csoporthoz tartozik a Shenyang Aircraft Corporation, a Chengdu Aircraft Industry Group, a Hongdu Aviation Industry (régen: Nanchang), és a Xi'an Aircraft Industrial Corporation is. A kínai gyártókat sok kritika érte a másolatok gyártása miatt. Ez már nem jellemző, sőt elkezdődött több, saját tervezésű ötödik generációs sorozat tesztelése.
 

Népi Felszabadító Hadsereg Légierejének jelvénye
Haditengerészeti légierő zászlaja

 
Kína agresszív. Provokál, felmér, fenyeget...
2021. november 28.
   28-án vasárnap "27 kínai vadászgép lépett be Tajvan légvédelmi zónájába" – írja a Reuters. A kínai aktivitás 2020-ban erősödött fel, azóta a Kínai Népköztársaság légierejének harci gépei többször is beléptek Tajvan légvédelmi zónájába, ami nem Tajvan hivatalos légterét jelenti, hanem azt a zónát, amelyet azért ellenőriznek, hogy időben tudjanak reagálni egy esetleges támadásra.
   "Az a céljuk, hogy lassan kifárasszanak minket, de tudniuk kell, hogy megvan a képességünk a reagálásra." – nyilatkozta újságíróknak a miniszter, aki a helyzetet komolynak nevezte, és kijelentette, elemzik a kínai provokációk jellegzetességeit.
   Ebben az akcióban 20 vadászgép, 6 Xian H-6-os bombázó (mely atomfegyver haordozására képes), és eddig szokatlan módon egy Y-20-as légi utántöltő repülőgép vett részt.
   Tajvan aktiválta légvédelmi rakétarendszerét, illetve riasztotta készültségi vadászait, melyek megközelítették a kínai köteléket.
   Kína szerint ezek az akciók az ország szuverenitásának megőrzését szolgálják.
 
Shenyang J-15 fedélzeti teszt
 
10. kínai nemzetközi repülési és űrkutatási kiállítás.

2014. november 11, a PLAAF 65. születésnapja, dél-kína, Guangdong tartomány, Zhuhai városa.

A képeken a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Légierőjének (PLAAF) női vadászpilótái a 2014-es első csoportból. Bemutató program lerepülése előtt készült a kép. (Chinamil.com.cn/Weng Qiyu)
 
Válassz repülőgépet a felső listából.
 
© Légibázis 3NR Since 1998
 
Kína: tipikus kínai népviselet (színházi előadás) Forrás: Chinese Costume
Kína: Zhangjiajie National Forest Park
Címkép: Múltidéző építészet. Bevásárlóközpont Kinában