Roman Filipov
 
Címkép: 2018. február 3. A gránát robbanásának pillanata | Fotó: Daily Mail Online (helyszinen készült videó egy képkockája)
Roman Nikolajevics Filipov
"Ezt nektek!"
Szuhoj Tervezőiroda | OKB–51
 

 
   2018. február 3-án, a szíriai polgárháború idején Roman Nikolajevics Filipov egy Szuhoj Szu-25SM típusó géppel repült egy másik Szu-25 kíséretében, körülbelül 4000 méteres magasságban. Rutinszerű járőrözési feladatot hajtottak végre Idlíb tartomány felett. A helyszínen készült telefonos videókon jól látszik, hogy egy kétgépes formáció repül alacsony és közepes magasságban. Az egyik repülőgép leborított és süllyedni kezdett, hogy rakétatámadást hajtson végre. A Szu-25 nem használt infracsapdákat. A támadás után emelkedésbe kezdett, ekkor azonban egy rakéta találta el. MANPADS-t használó lázadók lőtték le Idlib tartomány felett, Maarrat al-Nu'man közelében (57 km-re északra Hama városától). A felelősséget két csoport, a Tahrir al-Sham (korábbi nevén Jabhat Al-Nusra), illetve a Jaysh al-Nasr vállalta magára. Mindkettő a Szabad Szíriai Hadsereghez kapcsolódik.
 
   Filipov és kísérőjének rádiózása:
   B: (a kísérő)
   – Rád dolgoznak! Húzd fel! Rakéta, rakéta! Manőver!
   RF: (Filipov)
   Értettem...
   Pár másodperc múlva:
   Eltaláltak!
   B:
   Katapultálj! ... Katapult!
   RF:
   Dél felé húzok! ... Tüzelj rájuk! ... És a bal oldali lesz... (valószínűleg a hajtóműre gondol) ... Öld őket! ...
   Nem sokkal később Filipov utolsó parancsa kísérőjének:
   RF:
   – Elég lesz. Húzz a felhőkbe!
   Húsz másodperccel később:
   RF:
   – ... hívja PSO-t! ... (kutató-mentő osztag – a szerk.)
 
   Filipov megpróbálta a levegőben tartani gépét, de végül katapultálnia kellett. A videofelvételeken még látható volt, hogy a földet ért pilótát fegyveresek kerítik be, közelebb mennek. Ekkor Filipov, hogy elkerülje elfogást, egy gránátot robbantva fel, öngyilkos lett.
 
   Filipov kísérője látta, hogy Roman egy olajfaliget mellett ereszkedett le. Üzemanyaga fogytán volt, mert már visszafelé kellett volna tartaniuk. Hallotta Filipov "húzz a felhőkbe" parancsát is, ennek ellenére a liget felé fordult és gépágyúval ismét tüzet nyitott. Fegyvereseket ölt meg, illetve megsemmisített két járművet, melyek Filipov felé közeledtek. Hősies tett volt ez is. Üzemanyaga viszont a manőverek miatt elfogyott, ezért már a vésztartalékot használva Khmeimim irányába fordult. Kénytelen volt elhagyni a területet.
 
   A földet érő pilóta védekező állást foglalt el egy kőtöltés mögött, de megsebesült az őt bekerítő lázadók tüzétől. Stechkin típusú szolgálati pisztolyával viszonozta a tüzet. A fénykép szerint egy tár üres, két tár félig. Valószínűleg tüzelés közben tárat cserélt, bár az előzőben még hat golyó volt. Az új tárat hét lövedékig ürítette (ezt vették ki a fegyverből), de valószínűleg a lázadók túl közel kerültek, és ekkor robbantotta a gránátot. Egyes források szerint két lázadót megölt.
 
   Egy szír fegyveres elbeszélése szerint: "a pilóta katapultált és földet ért. A 'Jabhat Fath ash-Sham' emberei azonban bekerítették, és tűz alá vették. Nem akarta megadni magát. Közelebb engedte a fegyvereseket, és felkiáltott: 'This is for you!' (Ezt nektek!) és felrobbantott egy gránátot."
 
   Még ezen a napon az orosz erők megtorlásként rakétákkal támadták Idlíb tartományban a lázadó csoportok állásait, és legalább 30 lázadót megöltek. Filipov testét kimentették, és 2018 február 6-án hazavitték Oroszországba, ahol elnöki rendelettel posztumusz megkapta az "Oroszország Hőse" címet.
 
   Filipov 33 évet élt. 2018. február 8-án temették el Voronyezsben a Kominternovszkoje temető dicsőség sikátorában, több ezer ember részvételével. Vlagyimir Putyin mondott beszédet, melyben dícsérte Filipov bátorságát és a hazáért tett szolgálatait.
 
 

 
Az esettel kapcsolatban több kérdés is felmerült:
 
   Két verzió jelent meg a pilóta utolsó szavairól: "Ezt nektek!" illetve "Ezt a srácainkért kapjátok!"
   Szakértők válasza: "Egyelőre nem tudni, hogy pontosan ki hallotta tisztünk e szavait, de a közzé tett videón hallható. "Ez nektek szól!" Ez egy dühös, kétségbeesett bosszúkiáltás. A katonatársak haláláért járó bosszú minden hadsereg íratlan "hagyománya... Az oroszok nem adják fel - ez már szinte genetikailag kódolt bennünk. Pilótánk, hogy ne kerüljön a szír terroristák fogságába, inkább gránáttal felrobbantotta magát. Egy szír fegyveres állítólag hallotta. Egyébként az "Ezt a srácainkért kapjátok" valószínűleg rossz fordítás, elhallás eredménye. Mi vagy 40-szer megnéztük a videót, de először nem hallottuk. Egészen addig, amíg el nem választottuk a hangsávokat. Akkor már nem volt kétséges, hogy valóban a "This is for you!" voltak az utolsó szavai. Ezt a videót három arabul beszélőnek küldtem el. Mindannyian azt mondták, hogy ez nem megtévesztés, mert arabul ez a kifejezés semmit sem jelent. Kollégáim felvetették, hogy manipulált a videó, vagyis a mondat utólag került rá. De ezt a videót az al-Nusra Fronthoz (Oroszországban betiltott terrorszervezet) kapcsolódó közösségi hálózatok egyik fiókjából szereztük meg. Nem valószínű, hogy terroristák azzal foglalkoznának, hogy az ellenség halálát dicsőítsék. Szóval, úgy gondoljuk pontosan ezt mondta az orosz tiszt a halála előtt. Nem könyörgött kegyelemért, nem volt hisztérikus és nem engedett a pániknak. Tisztán felismerve helyzetének kilátástalanságát, nagyon nehéz döntést hozott – melyet dicsőséges hadtörténelmünk hőseinek százai hoztak meg előtte – nem hátrál meg és nem adja meg magát. Megpróbált több fegyverest is a halálba vinni. És remélem sikerült neki.
 
   A harmadik másodpercben hangzik el Filipov utolsó mondata:
 
   Miért nem sikerült megmenteni a pilótát?
   Szakértők válasza: "Idlib tartomány a lázadók felügyelete alatt állt. Az orosz felderítés szerint majd' 3000 fegyveres ellenőrizte a területet. Amint Filipov jelentette a Khmeimim légibázis parancsnokának, hogy katapultál az égő gépből, az egységparancsnokság készen állt egy kutató-mentő helikopter kiküldésére. Ugyanakkor egy mentőhelikopter könnyű célpontnak bizonyult volna a MANPADS-szel felfegyverzett lázadók számára, ezért úgy döntöttek, hogy két különleges alakulatot – egy oroszt és egy szíriait – küldenek Filipov őrnagy katapultálási területére. Az időintervallum túl rövid volt. Filipov egy gyors lefolyású tűzharcban döntött az öngyilkosság mellett. A mentőcsapatok ezt persze nem tudhatták az indulás pillanatában. Mindkét csapat elindult, ám közben a földetérés helyéről a lázadók a pilóta holttestét ismeretlen irányba vitték el. A keresés csak másnap hozott eredményt."
 
   Ha a pilóták tudták, hogy az idlibi terroristák MANPADS rakétákkal rendelkeznek, akkor miért repültek olyan magasságban, ahol ezekkel a fegyverekkel sikerrel támadhatták őket?
   Szakértők válasza: "A helyzet az, hogy Idlib tartomány Törökország „felelősségi övezete”, és korábban nem támadták a földről repülőgépeinket." (szerkesztő megjegyzése: nem igazán kielégítő válasz, olyan érzésem van, hogy a nyilatkozó a pilótákat védi.)
 
A robbanás pillanata
Helyszíni képek
Filipov fegyvere és a tárak
Filipov fegyvere és a tárak
 
A holttest kimentése
     
 
FORRÁS:
Komszomolszkaja Pravda cikke.
RT World News
Daily Mail
 
Fordítás: Légibázis

 
© Légibázis Since 1998