B–58 Hustler
 
 
Címkép: B–58 Hustler | Forrás: Netsearch
B–58 Hustler
Convair
 
   A Thompson- , Bleriot- , Bendix- , MacKay- és Harmon- versenyek nyertese. Nem kevesebb, mint 14 abszolút sebesség- és magasságrekord tulajdonosa. A B–58 Hustler szuperszonikus, közepes bombázó repülőgép volt, melyet a Convair fejlesztett ki. Ez a gép volt az első szolgálatba állított bombázó, amely rutinszerűen képes volt a Mach 2 elérésére. Nagy repülési magassága és sebessége védetté tette a légvédelmi fegyverekkel szemben, de a repülőgép gyártása rendkívül sokba került, fenntartása is igen bonyolult volt. A repülőgép vezetése a nagy sebesség miatt, különös odafigyelést igényelt. Annak ellenére, hogy a gépek pilótáit nagy körültekintéssel válogatták ki, a típus mindössze tízéves rendszerben állása alatt a gépek 22%-a veszett oda balesetekben. A gépeket 1970-ben vonták ki a hadrendből.
   A B-58 megszületése a Generalized Bomber Study (GEBO II) pályázatnak köszönhető, melyet 1949 februárjában adott ki a Légi Kutatási és Fejlesztési Parancsnokság (ARDC). Tárgya: egy szuperszonikus, nagy hatótávolságú, emberes rendszer kifejlesztése.
   A légierő a Boeing MX-1712 és Convair MX-1626 terveit választotta az 1. fázishoz. A Convair már felhasználta a General Electric legújabb, szuperszonikus repülésre optimalizált J79 hajtóművét. A nemrég megfogalmazott területszabályt is alkalmazták, ez aerodinamikai újraprofilozást és még karcsúbb törzset eredményezett. A kiválasztás után a Convair újratervezte, finomította a terveket és megszületett a megújult MX-1964-es.
   1952 augusztusában a Convair tervét kiválónak ítélték. Gunston és Gilchrist szerint a Boeing beadványát ugyanolyan jónak tartották, de a Boeing B-52 Stratofortress gyártására kötött külön szerződésük kétségtelenül befolyásolta ezt a versenyt. 1952 decemberében a Convairt úgy tervezték át, hogy megfeleljen az új SAB-51 (Supersonic Aircraft Bomber) és SAR-51 (Supersonic Aircraft Reconnaissance) szabványoknak, amelyek az első általános működési követelmények voltak a (GOR) szuperszonikus bombázók számára. 1953 februárjában a légierő szerződést kötött a Convair B-58-as gyártására. A B-58-as programot – a korábbi katonai repülőgépekkel ellentétben – "fegyverrendszer-szerződés"-ként ismerik el.
 
   Az első prototípust, az 55-660-as sorozatszámon 1956. augusztus 31-én adták ki. A programot magas szintű biztonság mellett hajtották végre. 1956. november 11-én megtörtént az első repülés . A prototípus már december 30-án átlépte az 1 Mach sebességet. A nehéz és elhúzódó repülési tesztprogram 30 repülőgép bevonásával 1959 áprilisáig folytatódott. Összesen 116 B-58-at gyártottak: 30 próbarepülőgépet és 86 sorozatgyártású B-58A modellt. A próbagépek többségét később korszerűsítették. Nyolc TB-58A oktatórepülőgép is legyártásra került. Az utolsó B-58-ast 1962 októberében adták át.
 
   Az első repülőgép, mely alumínium méhsejt szendvics-szerkezetet használt. Bár a gép méretes szárnya viszonylag kis szárnyterhelést generált, meglepően alkalmasnak bizonyult alacsony magasságú, nagy sebességű repülésre. A 2 Mach cirkálás során keletkező hő elleni védelem érdekében a személyzeti teret, a futóaknákat és az elektronikai teret nyomás alá helyezték és légkondicionálták.
   A gép szerkezete a bruttó tömeg 13,8 százalékát tette ki, ami akkoriban kivételesen alacsony adat volt. A szárny is rendkívül vékony volt. A hajtómű számos kulcsfontosságú jellemzője, köztük a gondola és a beömlőnyílás, nem hasonlított egyetlen létező repülőgéphez sem. Ezeket már aerodinamikai elvek mentén alakították ki. A beömlőnyílások mozgó kúpokat használtak, amelyek hátul voltak a talajon és alacsony sebességnél a levegőbeszívás maximalizálása érdekében. Nagy sebességnél előre jöttek a gyűrű alakú rés minimalizálása érdekében. Ezt a mozgás automatikus volt. Hibás működés esetén jelentős zaj és aszimmetrikus tolóerő jelentkezett.
   A B-58-at három fős személyzet üzemeltette: pilóta (a repülőgép parancsnoka vagy "AC"), a radar-navigátor/bombázótiszt a "Nav" és a védelmi rendszerek kezelője, a DSO. Különálló pilótafülkékben ültek. A pilóta mély ablakokkal ellátott fülkéje többnyire hagyományosnak számított a nagy, több hajtóműves repülőgépen. A DSO a különféle rendszerek komplex műszerfalával nehéz munkahelyet kapott. A legénység helye annak ellenére, hogy nagyjából a felét tette ki a törzs belső térfogatának, jellemzően szűknek tekintették. A B-58-at korszak legbonyolultabb repülőgépeként írják le. Legénysége folyamatosan elfoglalt volt.
 
   "Sexy Sally"
   Az elektronikus kezelőszervek ambiciózusak és fejlettek voltak. A navigátor és a DSO pilótafülkéi körbefutó műszerfalakkal, figyelmeztető lámpákkal és gombokkal voltak felszerelve, és a sisakrádión keresztül automatikus hangüzenetek és a szalagos rendszer figyelmeztetései is hallatszottak. Ez volt az első gép, melyen egy emberi hang figyelmeztette a személyzetet a sisakrádión keresztül. A kutatások feltárták, hogy egy női hang nagyobb valószínűséggel kelti fel a férfiak figyelmét veszélyes helyzetekben. A Northrop Corporation Joan Elms színész- és énekesnőt választotta az automatikus hangfigyelmeztetések rögzítésére. A B-58-as személyzetei a gép hangját "Sexy Sally" néven ismerték. Az eredeti hangfelvételeket archiválták. A figyelmeztetések között olyan kritikus értesítések szerepeltek, mint például: „fegyverzet aktiválva”, „ellenőrizze a hajtóművet”, „hidraulikus rendszerhiba”, „az orr túl magasan”.
 
  MP4
AUDIO
© LÉGIBÁZIS 00:00:32 perc - 542 KB
"Sexy Sally" hangja a B-58 automatikus figyelmeztető rendszerében
 
   Katapult-medve
   A B-58 későbbi változatait új katapult-kapszulával látták el melyet a személyzet minden tagja megkapott. A rendszer 21 000 m magasságban, Mach 2 sebességgel is használható volt. Az ülés és a vezérlőkar egy oxigénpalackhoz csatlakoztatott, lehetővé téve, hogy nagy magasságban is azonnali katapultálást hajtsanak végre. A kapszula egyik érdekes tulajdonsága volt, hogy mentőtutajként is használhatták. Szokatlan módon a rendszert élő medvékkel és csimpánzokkal is tesztelték. 1963-ban egy medve lett az első élőlény, aki túlélte a szuperszonikus katapultálást.
 
   Repülési jellemzők
   Míg a B-58 teljesítménye és kialakítása kivételes volt akkoriban, nem volt könnyű repülni vele. Ezt a szárny 60°-os elülső nyilazása okozta, és az ilyen típusú delta szárnyak velejárója volt. Sokkal nagyobb támadási szöget igényel, mint egy hagyományos repülőgép, akár 9,4°-ot 0,5 Mach mellett alacsony magasságban. Ha a támadási szög túl magas és meghaladja a 17°-ot, a gép felemelkedhet, és megpördülhet. Számos tényező akadályozhatta a sikeres korrigálást: ha a pilóta elevont alkalmazott, ha a súlypont nem volt megfelelő, vagy ha a pörgés 4600 méter alatt történt. Ilyenkor előfordulhatott, hogy a korrigálás nem járt sikerrel. Ha nem alkalmaztak nagy teljesítményt, a süllyedési sebesség gyorsan nőtt. Egy másik probléma, amellyel a pilóták szembesültek, az "üzemanyag-mozgás" volt, amely akkor fordult elő, amikor a B-58 felgyorsult vagy lassult. Ez a repülőgép súlypontjának gyors megváltozásához vezetett, ami a B-58 hirtelen dőlését vagy bólintását okozhatta, és végül az irányítás elvesztéséhez vezetett. A repülőgép szokatlan felszállási követelményekkel rendelkezett. 14°-os támadási szögre volt szüksége és körülbelül 377 km/h sebességre. Ez a gyenge felszállási teljesítmény visszaköszönt a nagy leszállási sebességben is, ezért szükség volt egy fékernyőre. A nagy leszállási sebességhez speciálisan konfigurált futóművek kellettek; a belső nyomás és a kerék fordulatszáma is sokkal nagyobb volt, mint a korábbi gépeknél.
 
   Fegyverrendszer / üzemanyag
   A Sperry kombinált AN/ASQ-42 bombázó/navigációs rendszer egy kifinomult inerciális navigációs rendszert, a KS-39 asztroinerciális navigációs rendszert használta. Az AN/APN-113 Doppler radar pedig a talajsebességet és szélsebesség-adatokat kezelte a bombakibocsátás és a röppálya, hatótávolság meghatározásához, valamint egy radarmagasságmérőt. Az AN/ASQ-42 becslések szerint 10-szer pontosabb volt, mint bármely korábbi bombázó/navigációs rendszer.
   A védelmi fegyverzet egyetlen 20 mm-es T-171E-3 forgócsöves ágyúból állt, 1200 lőszerrel, ez a farokban helyezkedett el. Távvezérlése az Emerson MD-7 automatizált radar-tűzvezérlő rendszeren keresztül történt, csak arra volt szükség, hogy a DSO rögzítsen egy kiválasztott célpontot, majd tüzeljen. A rendszer kiszámította a célzást, a sebesség-, irány-, és a távolságkompenzációt.
   A támadófegyverzet jellemzően egyetlen nukleáris fegyverből állt. A tüzelőanyag-szivárgás miatti nehézségek arra késztették a tervezőket, hogy az MB-1C-t TCP-re (Two Component Pod) cseréltjék, ami a nukleáris fegyvert egy felső részbe helyezte, míg az alsó üzemanyag-tartályt önállóan ki lehetett dobni. Ez lehetővé tette a pilóta számára, hogy "megtisztítsa" a repülőgépet vészhelyzet esetén, miközben megtartotta a támadófegyvert. Az MB-1C pod volt az első szabványos szabadon eső egység a fegyver és a dobható üzemanyagtarály számára, amelyet a B-58 törzse alatt szállítottak. Ez egy felszerelésrekesz volt, egy elülső üzemanyagtartály, egy termonukleáris fegyver és egy hátsó üzemanyagtartály számára. Rendelkezett egy farok kúppal és bordákkal, valamint egy rögzítőoszloppal. A négy bordát a vízszinteshez képest 45 fokos szögben szerelték fel középvonal mentén és enyhén eltolták, hogy a pod lassan forogjon szabadesés közben. A robbanófej kapcsolatban volt egy sor barometrikus kapcsolóval, amelyek úgy vannak beállítva, hogy az előre beállított nyomás elérésekor kioldják a fegyvert. Üzemanyag és a tüzelőanyag-nyomás-kapcsolók kioldódnak, és azonnal bezáródnak, amikor a podot elengedték. A TCP általános profilja megegyezett a régebbi MB-1 profiljával, és ugyanazt a rögzítési pontot használta. Két külön részre épült azonban. A TCP valójában két pod volt, egy felső BLU 2/B-1 bombadob és egy alsó BLU 2/B-2 üzemanyagtartály. A robbanófej egység így volt megtartható az alsó üzemanyagtartály ledobása közben. A 35 láb hosszú felső rész két üzemanyagtartályt tartalmazott, amelyeket egy robbanó-üreg választott el egymástól. Maximális átmérő 3,5 láb volt. Egy oszlopot és három bordát szereltek fel. A bordák közül kettőt a hüvely oldalaira szereltek fel 30 fokkal a vízszintes felett, és a harmadik (alsó) borda visszahúzódott a felső hüvelyen belül, míg az alsó tok még mindig hozzá volt kötve. Az alsó részt szintén két, közös válaszfallal elválasztott tartályra osztották. Egy forgótag volt a tok hátsó végérefelszerelve, hogy megkönnyítse az elválasztást a repülőgéptől. A nagy alsó hüvely elhasználható volt, repülés közben szabadult fel. A bombadoboz a repülõgépen maradt. Mind az MB-1, mind a TCP az aktív maradt a B-58 program végéig. A TCP volt a preferált, de az MB-1 pod sokkal nagyobb robbanófejet szállíthatott.
   A repülőgép belsejében AN/ASH-15 bombahatás-értékelő berendezést szereltek fel. Ezeket az adatokat egy fedélzeti adatrögzítőn mentették el a repülőgépen. A robbanófej felrobbantásakor a repülőgép fotocellája rögzítette a fényintenzitást, és a rögzített adatokból a robbanás hozamát, nyomásmagasságát, a hatótávolságot és azimutot a repülőgéptől meg lehetett határozni.
   Egyes MB-1C podokat úgy módosítottak, hogy egy Fairchild KA-56 kamerát építsenek be az elülső rekeszbe. Az LA-1 nevet kapta. A rendszer a kamerából, a tárból, és egy szkennerből állt. Vezérlőpanel, valamint a légkondicionáló és elektromos rendszerek kezelői csatlakoztak hozzá. A pod-kamera vezérlése a navigátornál volt, és kicsereélve a fegyverkioldó panelt, amikor a fotó-felderítő pod került felszerelésre.
   1961 és 1963 között a B-58-at utólag két-két tandem csonkkal szerelték fel B43 vagy B61 nukleáris fegyverekhez mindkét szárnytő alatt, a középvonal mellett. Ez repülőgépenként már összesen öt nukleáris fegyver hordozását tette lehetővé. Bár az USAF megvizsgálta a B-58-as használatát hagyományos csapásokra, soha nem volt felszerelve hagyományos bombákkal. Egy fotófelderítő pod, az LA-331 is beszerelésre került. Számos más, az ECM-hez vagy egy korai cirkálórakétához specializálódott konténert is fontolgattak, de nem fogadták el. Az 1950-es évek végén készült High Virgo légi indító ballisztikus rakétát úgy tervezték, hogy a B-58-ról indítsák; egy Hustler négy próbalövést hajtott végre, hogy meghatározza a ballisztikus rakéták és a műholdellenes fegyverrendszer képességét.
 
   Szolgálatban
   1960. augusztus 1-jén a B-58-at üzembe állították, kilenc hónappal azután, hogy az első repülőgépet átadták a légierőnek. Egy hónappal később egy B-58-as vett részt az éves SAC Combat Competition gyakorlaton Bergstromban és jobbnak bizonyult a konkurens Boeing B-47 Stratojeteknél, illetve Boeing B-52 Stratofortresseseknél. Megszerezte az első helyet a magas és alacsony szintű radarbombázási gyakorlatokban egyaránt. A legénységet jellemzően más stratégiai bombázószázadokból választották ki. A deltaszárnyú repülőgépek bizonyos jellemzői miatt az új pilóták előbb a Convair F-102 Delta Daggert használták trénerként, majd áttértek a TB-58A kiképzőgépre.
   Két SAC bombázó-wing üzemeltette a B-58-at: 1960 és 1964 között a 43. Bombardment Wing (amely később a 43. légiszállítási ezred lett), valamint 1961 és 1970 között a 305. Bombardment Wing, amelynek székhelye a Bunker Hill AFB (később Grissom AFB, Indiana) volt. A 305. a B-58 harci-képző iskolát (CCTS) is működtette, amely az USAF jelenlegi formális kiképző egységeinek (FTU) elődje.
   Mivel a korai problémák nagyrészt megoldódtak, és a SAC érdeklődése megszilárdult a bombázó iránt. Robert McNamara védelmi miniszter mégis úgy döntött, hogy a B-58 nem életképes fegyverrendszer. A B-58-as bevezetése után váltak komoly fenyegetéssé a nagy magasságú szovjet föld-levegő rakéták (SAM), különösen az SA-2 Guideline, a Szovjetunió által széles körben alkalmazott SAM-rendszer. A „megoldás” erre az volt, hogy "alacsony magasságban repülünk, minimálisra csökkentve a radarészlelhetőséget és csökkentve felfedezési időt. Az alacsony magasságban lévő sűrű levegő miatt a B-58 már nem tudott szuperszonikus sebességgel repülni, és hatótávolsága is lecsökkent. Amikor McNamara miniszter javaslatot kért egy új Mach 2-es bombázóra, Thomas S. Power tábornok a B-58-as gyártásba való visszaállítását kérte. 1965 végén McNamara elrendelte a B-58-as 1970-re történő leállítását; ennek fő oka a magas fenntartási költség volt. 1969. október 29-én a Honvédelmi Minisztérium bejelentette, hogy a típust 1970. január 31-én kivonják a szolgálatból. A fokozatos leállítás az ütemterv szerint haladt. Az utolsó B-58-asokat 1970 januárjában a katonai repülőgépek tárolási központjában (MASDC) helyezték el a Davis-Monthan légibázison. A flotta érintetlenül 1977-ig fennmaradt, majd szinte az összes repülőgépet eladták hatástalanításra a Southwestern Alloys-nak. Mivel a B-58-as pilóták voltak az USAF egyetlen pilótái, akik tapasztalatot szereztek hosszú távú szuperszonikus repülésben, Douglas Nelson ezredes több korábbi Hustler pilótát választott ki a Lockheed SR-71 Blackbird repülésére a program kezdetén.
 
   BALESETEK
   1959. október 27-én egy Convair B-58 Hustler sugárhajtású bombázót szállítottak a Carswell légibázisról az Eglin légibázisra. A fedélzeten a pilóta, Everette Wheeler és két repülőmérnök, Michael Keller és Harry Blosser tartózkodott. Körülbelül 19 óra 30 perckor a gép 25 000 láb magasságban repült, amikor probléma keletkezett, és a személyzet mindhárom tagja katapultált a gépből. Keller és Wheeler is biztonságosan landolt, bár Wheeler kartörést szenvedett, de Blosser nem élte túl. Holttestét másnap kora reggel találták meg egy szántóföldön, még mindig a katapult ülésébe kötözve, az ejtőernyő pedig nyitva volt. A gép lezuhant egy mezőn a Lake Shady (ma Lake Serene ) területén, körülbelül 2 mérföldre délre a US Route 98- tól, és egy 30 láb mély és 75 láb széles krátert hagyott maga után. A katasztrófa után a légierő 30-40 munkatársát küldték ki a vizsgálatra. Ideiglenes főhadiszállást hoztak létre az Oak Grove Iskola aulájában. Aki roncsot talált, arra kérték, hogy adja le.
   1960. április 22-én egy B-58-asa Utah állambeli Great Salt Lake környékén lezuhant. Csak a DSO maradt életben.
   1961. június 3-án a B-58A (59-2451) "Firefly" lezuhant a párizsi légishow alatt. A személyzet mindhárom tagja meghalt. A repülőgép korábban az első szuperszonikus transzatlanti átkelést hajtotta végre New York és Párizs között, kevesebb mint 3 óra 20 perc alatt.
   1961. szeptemberében egy B-58-as a levegőben kigyulladt, de az automata rendszer eloltotta a tüzet. Egy gépek küldtek utána, hogy felügyelje a B-58-ast repülés közben. Az éjszaka folyamán nyolc légi utántöltést hajtottak végre, majd napfelkelte után sikeres kényszerleszállást hajtottak végre az Edwards légibázison. Kiképzési feladat lett az esetből.
   1964. december 8-án Bunker Hill légibázison gyakorlat közben egy nukleáris fegyvereket szállító B-58-as lecsúszott a jeges futópályáról és kigyulladt. A fedélzeten lévő öt nukleáris fegyver megsérült, köztük egy 9 megatonnás termonukleáris fegyver is, ami radioaktív szennyeződést okozott a területen.
   1965. június 15-én a párizsi légikiállításon Charles D. Tubbs alezredes meghalt, két másik társa pedig megsérült, amikor B-58-asuk lezuhant. A repülőgép a kifutópályáról lecsúszva landolt, nekiütközött a műszeres megközelítési jelzőfényeknek, és lángra lobbant.
 
   TÍPUSVÁLTOZATOK
   XB-58
Prototípus; kettő épült.
Sorozatszámok: 55-660-55-661
   YB-58A
Előszéria; 11 épült.
Sorozatszámok: 55-662-55-672
   B-58A
86 darab épült. Szolgálatba állt.
Sorozatszámok: 59-2428-61-2080
   TB-58A
Oktatógép, nyolc készült, YB-58A típusból.
Sorozatszámok: 55-661, 55-662, 55-663, 55-668, 55-670, 55-671, 55-672 és 58-1007
   NB-58A
Tesztelésére használt YB-58A kapta a jelölést a General Electric J93 hajtómű próbáihoz, melyet eredetileg az XB-70 Valkyrie Mach 3 bombázóhoz szántak.
Sorozatszám: 55-662
   RB-58A
Ventrális felderítő konténerrel felszerelve; 17 épült.
Sorozatszámok: 58-1007-58-1023
   B-58B
Nem épült meg. Nagyobb és gyorsabb lett volna, mint a B-58A, ez a verzió feljavított J79-GE-9 hajtóművel, hosszabb törzset kapott volna a nagyobb üzemanyag-kapacitás érdekében, hagyományos fegyverek szállítását is lehetővé tette volna. Rendeltek egy B-58B prototípust (S/N 60-1109), és összesen 185 darab vásárlását tervezték, de költségvetési megfontolások miatt az egész projektet törölték.
   B-58B-FISH - First Invisible Super Hustler
Nem épült meg. Ennek három ramjetje volt, melyeket legalább 11 000 méter magasságban, 2 Mach feletti sebességgel gyújtottak volna be. A Super Hustler Mach 4.2-re gyorsítva 27 000 méterre emelkedett volna, hogy teljesítse küldetését.
   B-58C
Nem épült meg. Az XB-70 olcsóbb alternatívájaként javasolták. Jellemzői: több üzemanyag, a Lockheed SR-71 hajtóműve, kettő- illetve négyhajtóműves konfigurációban is. A hagyományos fegyverek szállítására is alkalmas C modell becsült végsebessége megközelítette a 3 Mach-ot, a szupercirkáló képesség körülbelül 2 Mach, a szolgálati magasság körülbelül21 000 m, a maximális hatótávolság pedig 9600 km. Ahogy javult az ellenséges védelem a nagy sebességű, nagy magasságú behatoló bombázókkal szemben, a B-58C értéke csökkent, és a programot 1961 elején törölték.
   B-58D
Nem épült meg. Elfogó repülőgép javaslat, kihasználva sebességét és nagy magassági teljesítményét.
   Convair Model 58-9
Nem épült meg. Javasolt szuperszonikus szállítógép. A Convair 1961-ben tervezte, és 58 utas szállítására szánták 2 Mach feletti sebességgel. Ennek a javaslatnak a többszöri átdolgozását nyújtották be a Kongresszusnak, mivel Convair ajánlatot tett a Nemzeti Szuperszonikus Közlekedési Programra is.
 

   Rendszerek
B-58 Hustler
 
 
B-58 Hustler
 
 
B-58 MB-1C/ TCP
 
 
B-58 MB-1C/ TCP
 
B-58 Hustler
 
 
B-58 Hustler
 
 
B-58
 
 
B-58
 
B-58 Nyomásrendszer
 
 
B-58 Légi-tankolás
 
 
Leszállás, megközelítés
 
 
B-58 forduló, taxizás
 
Bekapcsolt mikrohullámú eszközök veszélyes területei
 
           

   Kabin, műszerfal-panelek
B-58 Pilótakabin
 
 
Pilóta, kommunikáció
 
 
Pilóta, főpanel
 
 
Pilóta, bal oldali felső panel
 
Pilóta, bal oldali, alsó panel
 
 
Pilóta, jobb alsó panel
 
 
Pilóta, calibrációs panel
 
 
Pilóta, bal oldal, első panel
 
Figyelmeztető panel
 
 
Navigátor, kommunikáció
 
 
B-58 Navigátor kabinja
 
 
B-58 DSO kabinja
 
B-58 a személyzet
 
 
A/C panelek
 
 
Üzemanyag-panel
 
   

   Vezérlés
Botkormány
 
 
A gép vezérlőrendszere
 
 
Tolóerő-szabályozás
 
   

   Futómű
Főfutó
 
 
Orrfutó
 
 
Főfutó
 
   

   Katapult, menekülőrendszer
B-58 katapult
 
 
B-58 katapult
 
 
B-58 katapult
 
 
B-58 katapult
 
B-58 katapult
 
 
B-58 katapult
 
 
B-58 katapult
 
 
B-58 katapult-teszt
 
B-58 övfeszítés
 
 
B-58 menekülőrendszer
 
 
B-58 menekülőrendszer
 
 
B-58 menekülőrendszer
 

   Festés
B-58 Hustler
 
 
B-58 Hustler
 
 
B-58 Hustler
 
 
B-58 Hustler
 
B-58 Hustler
 
 
B-58 Hustler
 
 
B-58
 
 
B-58
 
B-58 Hustler
 
 
B-58 Hustler
 
       
 

 
Források:
  Wikipedia angol nyelvű oldala.
  B-58 Hompage
 
 
Más amerikai repülőgéptípus választása: