Ukrán pilóták kiképzése
© Légibázis Since 1998
 
Volodimir Zelenszkij és Mette Frederiksen dán miniszterelnök egy F-16-osban az észak-dániai Skrydstrup légibázis hangárjában 2023. 08. 20. | Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / AFP
 
Dánia, USA, Hollandia:
Elkezdődött az ukrán
pilóták kiképzése!

 


 
2024. május: F-16-osok leszállítása
Belgium állítása szerint 2024 június-augusztus folyamán az első gépek megérkeznek Ukrajnába

 
2023. november 07.: F-16-osok a román kiképzőközpontban
November 7-én a romániai European F-16 Training Center támaszpontján, Fetestiben, az "Lt. Aviator Gheorghe Mociorniță" légibázison öt holland F-16 Fighting Falcon vadászbombázó landolt. Itt történik meg a leendő ukrán F-16-os pilóták európai kiképzése. A három darab együléses és a két kétüléses gép még csak a kezdet, a hollandok összesen 12-18 masinát terveznek átadni a kiképzőközpont számára. Zelensky az év elején azt mondta, hogy 42 holland repülőgépre kötöttek megállapodást.
Románia ezen a központon keresztül elkötelezi magát amellett, hogy magas színvonalú képzési környezetet biztosít, hozzáférést biztosítva a legkorszerűbb technikai erőforrásokhoz és know-how-hoz nemcsak a román pilóták, hanem a szövetséges és partnerországokból, köztük Ukrajnából érkező pilóták számára is." – mondta Angel Tîlvăr román védelmi miniszter. Az új Viper-sofőrök betanítása körülbelül nyolc hónapig tart, míg egy tapasztaltabb, taktikailag repült pilóta öt hónapon belül vagy kevesebben elsajátíthatja.

 
Air Force 162. Wing, 2023. október 24., USA
Az Air Force 162. Wingjénél elkezdték az ukrán pilóták képzését, akik F-16-osokkal tanulnak repülni Arizonában. Bridget Brink, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete jelentette be a kiképzést, mondván: „Ez Ukrajna légvédelmének kiépítésének lényeges része. Az Egyesült Államok büszke arra, hogy európai partnerekkel együttműködve támogatja Ukrajnát Oroszország brutális agressziójával szemben.”
Az ukrán pilóták kis csoportja először Texasban vett részt egy angol nyelvtanfolyamon, majd a Morris ANG arizonai bázisra kerültek, ahol megkezdték repülési kiképzésüket. A légierő 162. szárnya vezeti a kiképzést, mely az USAF elsődleges F16-os kiképzési központja.
A Morris-i kurzus három képzési szakaszból áll: földi, szimulátoros és repülési szakaszból. A képzés az osztályteremben elkezdődött. Az elméleti tudnivalók sikeres elsajátítása után szimulátorra kerülnek, majd végül megkezdik a tényleges repülési feladatok elvégzését. Az ukrán pilóták nagy valószínűséggel gyorsított kiképzésen fognak részt venni, ráadásul kiemelt képzésben részesülnek, vagyis a képzési sorban elsőbbséget élveznek más nemzetek pilótáival szemben.
A repülőgép nem csodafegyver a konfliktusban, de jelentős előrelépést jelent Ukrajna jelenlegi szovjet/orosz technikához képest. A légi nemzeti gárda igazgatója, Michael Loh altábornagy az F-16-osokat potenciális „váltógépeknek” nevezte Ukrajna számára, de azt mondta, hogy a pilóták kiképzése leginkább a tapasztalati szinttől függ. „A harcokban szerzett jártasságuk szintjétől és tudásuktól függően három hónaptól kilenc hónapig tarthat kiképzésük Tucsonban. Azon pilóták számára, akik jelenleg napi bevetéseken repülnek odát, akik aktívan védik hazájukat - szerintem a három, legfeljebb négy hónap teljesen reális.
A kiképzés elvégzése viszont nem jelenti azt, hogy az ukrán pilóták azonnal alkalmazhatják is az F-16-osokat – hangsúlyozta Loh. A pilóták még néhányszor repülni fognak Európában, mielőtt Ukrajnába mennek, de végül az ukrán parancsnokok döntenek arról, hogy készen állnak-e a harci feladatokra.
Az ukrán katonai vezetők arra számítanak, hogy néhány pilóta már 2024 februárjára készen állhat a harcra, ami úgy tűnik, hogy egybeesik Loh becsléseivel. Arra a kérdésre, hogy az ukránok megtanulják-e az AMRAAM-hoz hasonló fegyverek alkalmazását, Loh azt válaszolta, hogy „megtanítjuk őket arra, hogy a konfliktusok színterén elvárható multi-szerepek teljes spektrumát teljesítsék”.

 
Dánia, 2023. augusztus
A dán skrydstrupi katonai légibázison nyolc ukrán pilóta kezdte meg a kiképzést F-16-osra. Rajtuk kívül 65 ukrán mérnök és technikus is képzésen vesz részt.
Egyelőre nem tudni, mikor lesz az utolsó képzési nap, de az oktatók akkor jelentik be a képzés befejezését, ha elégedettek a pilóták, mérnökök és technikusok vizsgaeredményeivel. Úgy tűnik azonban, hogy a minimális időtartam hat hónap lesz.
Az Egyesült Államok jóváhagyta az F-16-os oktatóanyagok átadását Ukrajna számára. A jóváhagyás képzési modulokat, dokumentációt és tantermi képzési anyagokat tartalmaz - mondta egy tisztviselő.
Hollandia és Dánia is szállít F-16-os vadászrepülőgépeket Ukrajnának. Az első gépek újév környékén esedékesek. Dánia összesen 19 F-16-ost ad át, az első hatot újév környékén, majd nyolcat 2024-ben, ötöt pedig 2025-ben.
Hollandia még nem döntötte el, hogy a rendelkezésre álló 42 F-16-osból hányat adnak át az ukrán légierőnek.

 

RDAF F-16BM #ET-198 a Skrydstrup Légibázis 727. századának hangárjában áll. | Fotó: John Bennett
F-16.net

 
Források / Source:
F-16.net
 
 
© Légibázis Since 1998