2022. december 19.
Veszteség: Mi-8
   Egy ukrán Mi-8-ast harci feladat teljesítése közben lelőttek Tonyenkojében. Egy másik ukrán helikopternek sikerült megszöknie. Az ukrán légierő két tagja, Oleksander Zubach alezredes és Stanislav Gulov alezredes meghalt. A helikoptert közvetlen rakétatalálat érte, miközben csapást mért Tonyenkoje-ra és külvárosaira irányítatlan rakétákkal. A helikopter ezalatt a légvédelmi rendszerek könnyű célpontjává vált. A rakéta pontos találata ellenére a Mi-8-as néhány kilométert megtett még, majd lezuhant.
 
2022. december 11.
Veszteség: Mil Mi-8
   Egy Mil Mi-8 zuhant le az ukrán ellenőrzés alatt álló Konsztantyinovkában, Donyeck megyében. A helikopter irányítatlan rakétatámadást hajtott végre, amikor az oldalára fordult és lezuhant. Vlagyiszlav Levcsuk és Makszim Fedorov pilóták életüket vesztették. Földbe csapódás után az üzemanyag, majd pár pillanattal később a lőszerek is felrobbantak. A helikopter már a levegőben szétesett, ezt a roncsok elhelyezkedése bizonyítja. Elképzelhető, hogy légvédelmi tűz, vagy szerkezeti hiba/sérülés miatt következett be a gép szétesése, és ennek következménye lett a lezuhanás. A gép a településen kívül esett le, néhány darabja azonban a házak közé zuhant. Vladyslav Levchuk december 11-én mindössze 23 éves volt, Makszim Fedorov tapasztalt pilóta volt és 43 évesen érte a halál.
 
2022. november 11.
Veszteség: Mil Mi-8
   Egy Mil Mi-8 helikopter lezuhant Donyeck megyében. A harci küldetés során pilótája, a 36 éves Szergej Khomik alezredes életét vesztette. Khomik pilóta-navigátorként szolgált a szállítószázad kutató- és mentőhelikopter egységénél Vinnicja városában
 
2022. október 31.
Veszteség: Mil Mi-8
   Lezuhant egy ukrán Mil Mi-8-as helikopter a Donyeck megyei Konsztantyinovkában. A helikopter a város szélén lévő mezőre csapódott.
 
2022. október 13.
Veszteség: Su-24M
   A Sárga-59 oldalszámú Su-24M gépet küldetéséből visszatérve semmisítette meg egy ellenséges rakéta, az egyik pilóta túlélte, a másik meghalt. A Su-24-es keleti irányban támadott orosz egységeket, majd hazindult. A harci küldetés teljesítése után a gépet rakétatalálat érte. A legénység úgy döntött, hogy visszatér a bázisra, de nem sikerült, a gép Shishatsk közösség körzetében lezuhant. Két nap alatt ez a második lezuhant ukrán harci gép a település felett.
   Az esetről először Dmitrij Lunin, a Poltavai Regionális Katonai Igazgatóság vezetője számolt be, majd később a légierő parancsnoksága megerősítette az információt a Su-24, illetve a Su-27 esetében is.
   Az Ukrán Légierő tehát két nap alatt (okt.12-13) elvesztett egy Su-24M, egy Su-27 és egy MiG-29 repülőgépet (lásd alább).
   Forrás: Novinarnia
 
2022. október 12.
Veszteség: Su-27
   A 39. Taktikai Repülődandár egyik Su-27 vadászgépe lezuhant Potava megye területén, Shishatsk közösség felett. A község lakói két robbanást hallottak, és láttak valamit lefelé zuhanni, illetve ejtőernyőt is láttak, ennek ellenére a pilóta Oleg Shupik ezredes meghalt.
   Forrás: Novinarnia
 
2022.október 12.
Veszteség: MiG-29
   Az ukrán légierő egy MiG 29-es repülőgépe 12-én 21 óra körül zuhant le Vinnicja városa közelében. Mikola Oleschuk pilóta megsemmisített egy orosz Shahed-136 drónt de gépét eltalálták a felrobbant drón maradványai. Mikola Oleschuk altábornagy, biztonságosan katapultált.
   A pilóta ezen a napon öt Shahed-136 drónt semmisített meg, köztük hármat Ukrajna déli részén, kettőt pedig Vinnicja felett. Előző nap két orosz cirkáló rakétát is lelőtt.
   Forrás: Pravda Ukraina
 
2022. október 10.
Veszteség: Mi-8MSB
   A jelentések szerint egy ukrán Mi-8-as helikopter veszett el. Pilótája, Olekszij Mirhorodszkij őrnagy parancsnok életét vesztette. Oleksiy Myrhorodsky tapasztalt pilóta voltt. Összesen 200 bevetést repült, köztük 90 speciális ATO és OOS harci bevetést hajtott végre (sebesültek kimentése, kutatási és mentési támogatás, csapatok és katonai felszerelések szállítása). Myrhorodsky posztumusz „alezredesi” rendfokozatot kapott.
   Forrás: Aviation-safety
 
2022. szeptember 29.
Veszteség: MiG-29
   Elveszett az ukrán 40. (vagy 114.) TAB egy MiG-29 vadászgépe, amelyet Tarasz Viktorovics Redkin őrnagy vezetett – jelentette az ukrán közösségi média.
   Forrás: Aviation-safety, Twitter.
 
2022. szeptember 29.
Veszteség: Su-24
   Egy ukrán Szu-24-est talált el egy orosz föld-levegő rakéta Herszon régióban. A gép már égett, mielőtt lezuhant. A pilótáknak sikerült katapulniuk. Video itt.
   Forrás: Aviation-safety
 
2022. szeptember eleje
Veszteség: MiG-29
   Nem megerősített hír: Az orosz védelmi minisztérium szerint orosz harci gépek lelőttek két ukrán MiG-29-es vadászgépet, melyekre amerikai AGM-88 HARM radarelhárító rakéták voltak függesztve. A jelentés szerint Nyikolajev (Dél-Ukrajna) közelében fogták el és lőtték le az ukrán repülőgépeket szeptember elején. Az orosz gépek levegő-levegő rakétákkal támadták az ukrán vadászgépeket. A veszteség jelenleg nincs megerősítve ukrán oldalról. Az ukrán légierő augusztus 30-án nyilvánosságra hozott videója azt viszont megerősíti, hogy az ukrán MiG-29 Fulcrumok valóban képesek az Egyesült Államok által szállított AGM-88 kilövésére.
   Forrás: Military Cognizance
 
2022. szeptember 25.
Veszteség: An-26 szállítógép
   Huszonhat ember, többségük légi kadét halt meg egy katonai repülőgép-balesetben Ukrajnában. Az Antonov-26-os repülőgép Harkov körzetében, körülbelül 2 km-re Csuhuiv katonai repülőterétől zuhant le. Kiképzési feladatot repülő gépen 20 kadét és hét tiszt volt a Harkovi Légierő Egyetemről. Két ember maradt életben, az egyik később a kórházban meghalt.
   Egy szemtanú a Reuters-nek elmondta, hogy egy lángokban álló embert látott kimenekülni a roncsok közül. "Egy másik autó állt meg mögöttünk. Fogtunk egy tűzoltó készüléket, és a másik sofőrrel odarohantunk, hogy segítsünk neki" - mondta.
   Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) közleménye szerint a katasztrófa öt perccel azután történt, hogy a repülés parancsnoka a bal hajtómű meghibásodását jelentette, majd leszállási engedélyt kért. A baleset közvetlenül nem köthető az ukrajnai háború eseményeihez.
   Forrás: BBC
 
2022. szeptember 19.
Veszteség: Szu-25M1
   Egy ukrán Szu-25M1-es semmisült meg Vuhledar közelében. Valószínűleg orosz OSA-AKM AD rendszer lőtte le a gépet. Csak a farok roncsait találták meg, a gép többi részét még nem.
   Forrás: UWT Twitter
 
2022. szeptember 07.
Veszteség: Szu-25
   Ukrán tisztviselők tájékoztatása szerint a 299. taktikai repülõdandár egyik Szu-25-ös pilótája, Vadim Blagovismy életét vesztette harci feladat teljesítése közben. Hét nappal 27. születésnapja előtt halt meg, szeptember 7-én. A 299. dandár parancsnoksága szerint Vadym Blagovisny a háború kezdetétől haláláig 95 bevetést hajtott végre, megsemmisített 100 páncélozott járművet, több mint 80 gépjárművet, többször sikeresen manőverezett ki rakétatámadások elől. Most nem sikerült.
 
2022. augusztus 21.
Veszteség: Su-27S
   A Pavlo Babich alezredes pilóta vezette Kék-26 oldalszámú ukrán Su-27S harci küldetés közben elveszett, a pilóta meghalt.
 
2022. augusztus 21.
Veszteség: Mi-8
   Az ukrán hadsereg jelentése szerint az orosz légvédelem megsemmisítette az ukrán légierő egyik Mi-8-as helikopterét az ukrajnai Harkovban. Rendkívül sűrű légvédelmi tűz végzett a géppel, de a pilóták túlélték, mert a helikopter alacsony magasságban manőverezett, amikor eltalálták. A Mi-8 törzsén számos lövedék okozta sérülés látható, illetve szinte szó szerint levágták a főrotort, aminek következtében a gép a földre zuhant. Olyan információk is megjelentek, hogy a helikoptert Pantsir-S légvédelmi rakétarendszer találta el, azonban jelen pillanatban ez nincs megerősítve. A helikopter S-8 irányítatlan rakétákat szállított.
 
2022. augusztus 14.
Veszteség: MiG-29
   Az ukrán 204. repülődandár egyik MiG-29-esét, amelyet Anton Lystopad alezredes pilóta repült, a kelet-ukrajnai fronton orosz Su-35-ösök lőtték le. Lystopad életét vesztette. Az Ivano-Frankivszki regionális államigazgatás vezetője, Szvetlana Oniscsuk hozzátette, hogy néhány nappal halála előtt Lystopad megkapta a III. fokozatú „Bátorságért” érdemrendet a megszállók elleni háborúban tanúsított bátorságáért.
 
2022. augusztus 09.
Veszteség: Mil Mi-24P
   Egy ukrán Mil Mi-24P harcihelikopter semmisült meg Dombas körzetében. Az első képeket aug. 9-én közölték a roncsról, a lelövés feltehetően korábbi.
   Forrás: UWT Twitter
 
2022. augusztus 8.
Veszteség: MiG-29
   Az ukrán 114. repülődandár egyik MiG-29-ese, melynek pilótája Jurij Pohorilij ezredes volt, harc közben lezuhant. Pohorilij életét vesztette. 2011-től a légiparancsnokság 299. taktikai repülődandárjának alezredese volt, 2015-től haláláig a 114. taktikai repülődandár ezredese. Augusztus 15-én temették el Chukalivtsi temetőjében, a hírességek sikátorában.
 
2022. augusztus 7.
Veszteség: IL-76
   Az UR-76699 sorozatszámú ukrán Il-76MD (MSN 00634 71131) szállítórepülőgép orosz ellenőrzés alatt áll a melitopoli repülőtéren. Másnéven: hadizsákmány...
 
2022. július 26.
Veszteség: Su-25
   Aleksander Kukurba, Szu-25 pilóta és az ukrán 299. Taktikai Repülődandár hírszerzési főnöke, harci küldetés közben életét vesztette gépében. Kukurba 28 éves volt.
 
2022. július 16.
Veszteség: AN-12BK
   11.5 tonna lőszert szállító, 1971-ben gyártott ukrán UR-CIC lajstromjelű Antonov AN-12BK a MEM 3032 számú járatban, a szerbiai Nisből tartott a jordániai Ammánba, ahol üzemanyagot akart felvenni. Az Égei-tenger felett FL210-es magasságban haladt, amikor süllyedni kezdett. Ekkor a személyzet hajtóműhibát jelentett a légiforgalmi irányításnak, majd visszafordultak a szárazföld felé. A pilóták Kavala repülőterén akartak kényszerleszállást végrehajtani, azonban attól 17 tengeri mérföldre (31 kilométerre) nyugatra a gép földnek csapódott, majd kigyulladt. Szemtanúk nyilatkozata szerint a repülőgép egyik hajtóműve már a levegőben kigyulladt, és a tűz átterjedt a szárnyra is. A becsapódást követően hatalmas tűzgömb keletkezett.
   A gép fedélzetén 8 fős személyzet volt, a helyszínre érkező egységek nem találtak túlélőket. A veszélyes rakomány miatt a görög mentőegységek a hadsereg segítségét kérték.
   Nebojša Stefanović szerb védelmi miniszter közölte, hogy a gép Bangladesbe szállított volna 11,5 tonna lőszert, nem Ukrajnába. A szállítmány Banglades és Szerbia fegyverkereskedelmi egyezménye részeként indult útnak. Leszögezte, tévesek azok a feltételezések, amelyek szerint ezt Ukrajnának szánták volna.
 
2022. július 06.
Veszteség: Antonov An-12BK
   Az UR-11316 sorozatszámú ukrán katonai Antonov An-12BK teherszállító repülőgép Ungvár repülőterén kényszerleszállást hajtott végre és megsérült. A gép katonai rakományt szállított Isztambulból (Törökország), köztük feltehetően Bayraktar TB2 drónokat, bár a rakományról hivatalos közlemény nincs. Az Antonov futóműve és szárnya sérült meg. A baleset valószínűleg technikai okok miatt következett be, a gép nem tudott időben megállni a kifutó vége előtt, és túlfutott.
 
2022. június 16.
Veszteség: Mil Mi-8
   Egy ukrán Mil Mi-8-as zuhant le egy orosz támadás során, Kramatorszk régióban. Pilótája, a 40 éves, Szerhij Mekhed életét vesztette. A lelőtt Mi-8 lőszert és sebesülteket szállított.
   Ezen a napon egy ukrán Mugin-5 vagy SkyEye 5000 drón is lezuhant Novoshakhtisnk közelében.
 
2022. június 15.
Veszteség: MiG-29
   Két ukrán MiG-29-es semmisült meg a voznyezenszki Mikolajiv légitámaszponton egy orosz támadás során. A találatot egy műhold rögzítette, ám a pontos dátum nem ismert. A rakétatalálat következtében a gép roncsai hatalmas területen szóródtak szét. Hogy hogyan semmisítették meg, azt nem tudni biztosan, azonban tengeri és földi támaszpontú cirkálórakétákkal sok támadás történt ebben az irányban.
 
2022. június 11.
RONGÁLÁS: MiG-29MU1
   Az ukrán légierő egyik MiG-29MU1 típusú gépét találatok érték a függőleges vezérsíkján. Átmenő típusú sérülések, melyeket rakétarepeszek, vagy csöves légvédelmi lőszerek okozhattak. A farokrészen a kormányfelület alatt teljes elem cseréjére került sor, illetve nagyon valószínű, hogy a vízszintes vezérsík egy másik gépről származik, amire a digitális minta hiánya utal. A sérülések időpontja és helye ismeretlen.
 
2022. június 10.
Veszteség: IL-76
   Oroszbarát lázadók június 10-én pénteken 01 óra 10 perckor lelőttek egy IL-76-os katonai szállítógépet Kelet-Ukrajnában. A fedélzeten tartózkodó 49 ukrán katona meghalt. A Legfőbb Ügyészség szerint a legénység kilenc tagja és 40 ejtőernyős vesztette életét. A gépet egy légvédelmi rakéta találta el
   Forrás: Channel4
 
2022. június 5.
Veszteség: Szu-27
   Ezen a napon közzé tett videó szerint: Zaporizzsja megyei Orikhiv közelében egy ukrán Szu-27-es vízszintesen repül alacsony magasságban, mielőtt hirtelen lángba borulna. A háttérben robbanás hallatszik, több férfi ujjong és hangosan káromkodnak. Eddig ez egy bizonyított lelövés.
   Kérdéses, hogy videó után közzétett fotók mennyire valódiak, mert a fotókon látható számok égésnyomai és a számok perspektívája alapján szakértők kétségbe vonják azok valódiságát és elképzelhetőnek tartják a fotók számítógépes módosítását.
 
2022. június 2.
Veszteség: Su-25
    Egy ukrán Szu-25-ös roncsait találták meg ezen a napon Herson régióban. A gép a Kék-49 oldalszámot viselte
 
2022. május 29.
Veszteség: Mi-8-as szállítóhelikopter
   Oroszbarát lázadók május 29-én eltaláltak egy Mi-8-as szállítóhelikoptert. A 14 halálos áldozat között az egyik pilóta, Denis Lukov és egy tábornok is volt. Lukov a kórházban vesztette életék juniusban.
   Forrás: Channel4
 
2022. május 19.
Veszteség: Su-24
   A 7. taktikai repülõdandár egy Szu-24-es gépe Lypove falu közelében elveszett. A pilóták, Igor Khamar alezredes és Ilja Negar navigátor meghalt. Az orosz agresszió óta a két pilóta 14 harci bevetést repült, de a 15.-ről már nem tértek vissza. A hírt Szerhij Borzov, a Vinnicai Regionális Polgári-Katonai Igazgatóság vezetője is megerősítette. A két pilótát május 23-án két Szu-27-es áthúzásával és katonai disztemetéssel búcsúztatták.
 
2022. MÁJUS 14.
Veszteség: Su-25
   Az orosz légelhárítás az ukrán 299. taktikai repülődandár egyik Szu-25-ösét lelőtte Huliaipole körzetében. A pilóta Serhiy Parkhomenko kapitány életét vesztette, Vinnyicában temették el.
 
2022. MÁJUS 13.
Veszteség: A1-SM Fury UAV
    A1-SM Fury ukrán felderítő drón esett az orosz erők légelhárításának áldozatául Harkiv közelében.
 
2022. május 07.
Veszteség: 3 MiG-21bis, 1 Mig-21 UM, 2 L-39C
  2022. május 7-én az Odesszai Repülési Üzem hat repülőgépe megsemmisült a repülőtér elleni orosz rakétatámadás során. Ezek a repülőgépek a következők: három MiG-21bis s/n 2231, 2232 és 2237 (az algériai légierő és Jemen számára felújították, de soha nem szállították le). Egy MiG-21UM, két L-39C: 02 kék (c/n 530540) és (c/n 533221). Az L-39C-k, és a MiG-21UM is repülőképes volt
 
2022. MÁJUS 07.
Veszteség: Mil Mi-14
   Igor Bedzay parancsnok Mil Mi-14 helikopterét rakétával lőtték le az orosz erők a Kígyó-sziget közelében. A gép a 10. haditengerészeti repülõdandárhoz tartozott.
 
2022. április 22.
Veszteség: AN-26 szállítógép
   A Reuters híre szerint - amit Zaporozzsja Regionális Katonai Igazgatósága megerősített - lezuhant egy AN-26-os szállítórepülőgép Vilnijanszkij körzetében, útban Ungvár felé. A gép javítás utáni műszaki berepülés alatt volt, balesetét ukrán tisztviselők szerint erős köd okozta. A háromfős legénységből egy meghalt, a másik kettő megsebesült. A körülmények tisztázása folyamatban van, a gép nem a légierőhöz tartozott.
 
2022. április 15.
Veszteség: Su-25
   Egy ukránSu-25 zuhant le Izyum körzetében, a gépet az orosz erők lőtték le. Néhány oldalon 18-ai dátummal szerepel, ám a 18-án nyilvánosságra került videó 15-én készült.
 
2022. április 04.
Veszteség: IL-76MD
   Az ukrán 25. szállítódandár két IL-76MD stratégiai szállítógépe semmisült meg orosz rakétacsapás következtében a melitopoli repülőtéren. Az egyik gép üzemben volt, a másik javítás alatt állt. [A megjelenő képnél érdemes az eredeti méretre kattintani.]
 
2022. április 03.
Veszteség: Su-24
   Egy ukrán Szu-24 Fencer bombázó megsemmisült Ukrajnában.
 
2022. március 30.
Veszteség: Szu-24
   Lelőttek egy ukrán Szu-24-es bombázót a Kropivnickij megyei Kirovohradban. A jelentés szerint a 7. Taktikai Repülődandár legénysége, Makszim Szikalenko pilóta és Kosztyantin Horodnyicsev navigátor meghalt. A Szu-24-esről készült videót a nyugat-ukrajnai Rivné közösségi médiájában tették közzé.
 
2022. március 28.
Veszteség: Kettő Su-24, egy Su-25, kettő Mi-8
   MOSZKVA, TASZ, március 28., Igor Konasenkov: "Orosz repülőgépek és légvédelmi erők március 28-án lelőtték az ukrán légierő három gépét: két Szu-24-est Zsitomir régióban Korosztentől nyugatra, illetve egy Szu-25-öst Druzskovka felett a Donyecki régióban" - mondta Konasenkov.
   A két ukrán Mil Mi-8 helikoptert orosz tisztviselők állítása szerint az Azov Zászlóalj tisztjeinek evakuálása közben lőtték le Mariupol térségében, öt kilométerre az Azovi-tenger partjától. Állításuk szerint a Mi-8-asok az azovi nacionalista egységparancsnokok evakuálási helyszíne felé tartottak.
 
2022. március 23.
Veszteség: MiG-29 Fulcrum
   Ukrán jelentések szerint Trihirya falu körzetében március 23-án légiharc közben elvesztettek egy MiG-29 Fulcrum vadászgépet (Zsitomir régió). A gép túlerő ellen küzdve semmisült meg. Pilótája, a 26 éves Dmitri Chumachenko - a Szevasztopoli 204. Taktikai Repülődandár egyik századának parancsnoka - életét vesztette.
 
2022. március 22.
Veszteség: Szu-24
   A Fehér 49-es oldalszámú Szu-24-es-t az orosz erők Izyum közelében rakétával lőtték le. Oleksij Kovalenko első osztályú pilóta holttestét megtalálták, a navigátor túlélte.
 
2022. március 21.
Veszteség: Szu-24
   A Vjacseszlav Hodakivszkij pilóta Szu-24-es gépét az ukrajnai Zaporizzsja Pokrovszkij körzetében orosz egységek lelőtték. A navigátor sikeresen katapultált, és életben maradt, Hodakivszkij meghalt.
   Hodakivszkij kisérőjének: visszaemlékezése: Repülésünk extrém volt, mint minden nap: "Sziréna, rohanás, a gép ellenőrzése... "Minden, kész!". Felszállás. Minden a szokásos módon zajlik repülés, feladat és akkor egy találat.... Aznap csak egyedül jöttem haza. Az utolsó pillanatig és másodpercig az égen tartotta a gépet. De még egy másodperc, és egyedül maradtam a levegőben. Utolsó utasítása a támadásunk előtt ez volt: "VÁRJ, NE siess" - Nyugodtsága és türelme valami hihetetlen volt.
 
2022. március 18.
Veszteség: MiG-29
   Az orosz erők rakétatámadást indítottak Lviv melletti légi támaszpont ellen, ahol MiG-29-esek javítását is végezték. Ismeretlen számú repülőgép megsemmisült vagy megsérült. A támadáshoz az oroszok összesen hat rakétát lőttek ki, amelyből a légvédelmi rendszerek kettőt megsemmisítettek, négy csapódott be a repülőgépjavító üzembe. Az ukrán hadsereg közlése szerint a Fekete-tenger irányból kilőtt Kh-555-ös cirkálórakétákról van szó, melyeket stratégiai nehézbombázó repülőgépekről indítottak.
 
2022. március 17.
Veszteség: Szu-25M1
   A „Kék 39” jelű Szu-25M1 ukrán repülőgépet Kiev régióban, Hlibivka Vyshgorod közelében orosz egységek lőttek le. A pilóta meghalt.
 
2022. március 16.
Veszteség: MiG-29
   Zsitomir körzetében orosz csapatok lelőttek egy ukrán MiG-29 vadászgépet. A pilóta, Eugene Lisenko őrnagy két orosz géppel harcolt, egyet lelőtt, majd gépét légvédelmi találat érte, és lezuhant. Lisenko életét vesztette. A hírt az ukrán légierő is megerősítette. (Forrás: Aviation Safety / OSINT Technical)
 
2022. március 14.
Veszteség: Szu-25
   Egy Szu-25-öst harci küldetés teljesítése közben ellenséges légvédelem lőtt le az orosz erők a donbászi Volnovakhában. A pilóta, Roman Vasyliuk katapultált, menekült, de elfogták. Rengeteg kihallgatáson ment keresztül az orosz különleges szolgálatok irodáiban. Szabadulása előtt a donyecki regionális központi klinikai kórházban volt. Az orosz csapatok fogságába esett pilótát április 24-én fogolycsere keretében szabadon engedték. Szabadulása előtt a donyecki regionális központi klinikai kórházban volt.
   Az ukrán pilóta közvetlenül szabadulása után megfelelő orvosi ellátásban részesült, és találkozott családjával. Biztos benne, hogy egy hónapon belül teljesen felépül: "Nem fogok sokáig kórházban maradni. Egy hónap múlva szeretnék visszatérni a légierőhöz és tovább küzdeni hazánkért."
 
2022. március 13.
Veszteség: MiG-29
   Ukrán hivatalos jelentések szerint március 20-án elvesztettek egy MiG-29 Fulcrumot légtérvédelmi őrjárat közben. A gép pilótája, Sztyepan Tarabalka őrnagy életét vesztette, posztumusz Ukrajna Hőse kitűntetést kapott Aranycsillag Renddel. A gép elvesztésének oka egyelőre ismeretlen.
 
2022. március 13.
Veszteség: Szu-24
   Az Ukrán Légierő jelentése szerint egy Szu-24-est lőttek le orosz vadszgépek. Az orosz légigyőzelmet a TASS is megerősítette: "Az orosz légierő Ljubimovka térségében lelőtte az ukrán légierő egy Szu-24-es repülőgépét és két pilóta nélküli légi járművet" - mondta Konasenkov, az Orosz Védelmi Minisztérium szóvivője.
 
2022. március 12.
Veszteség: Szu-24
   2022. március 12-én egy ukrán Szu-24-est lőttek le az orosz erők a Herszon megyei Biljaivka falunál. A pilóták, Valeriy Oshkalo és Roman Chekhun meghaltak. Tarabalka posztumusz az "Aranycsillag" és az Ukrajna Hőse címet kapta
 
2022. március 10.
Veszteség: Szu-27
   Egy ukrán Szu-27-es javíthatatlanul megsérült a Kanatovo légibázis elleni orosz rakétacsapás során.
 
2022. március 10.
Veszteség: Su-25
   A „Kék 31” jelű Su-25 repülőgépet Herson állambeli Nova Kahovka közelében orosz egységek lőttek le.
 
2022. március 9.
Veszteség: MiG-29MU1
   Jevhen Liszenko őrnagy repülőgépét 2022. március 9-én lőtték le. Gépe a 40. Taktikai Repülődandár MiG-29MU1, fehé-10-ese volt. Novopil falu közelében, Zsitomir megyében zuhant le.
 
2022. március 08.
Veszteség: MiG-29
   A 40. Taktikai Repülődandár ukrán MiG-29-ese, amelyet Andrij Liutassin őrnagy vezetett, elveszett Kijev közelében. A 47 éves őrnagyot szülővárosában Munkácson, a dicsőség sikátorában temették el.
 
2022. március 03.
Veszteség: Szu-25
   A 299. Taktikai Repülődandár egyik Szu-25-öse Vadym Moroz századossal lezuhant Novooleksandrivka falu körzetében. A százados 26 éves volt. Mikolajiv régióban található Novooleksandrivka faluban temették el, amelyet utolsó repülése során védett. Halálának napján a faluban született egy fiú, akit a tiszteletére Vadimnak neveztek el.
 
2022. március 03.
Veszteség: Szu-27
   Az ukrán védelmi minisztérium bejelentette egy Szu-27 elvesztését a közép-ukrajnai Kropivnickij felett. Pilótája, Stepan Choban őrnagy meghalt.
 
2022. március 2.
Veszteség: MiG-29
   Az Ukrán Légierő Parancsnoksága szerint egy MiG-29 lezuhant egy orosz Szu-34 elleni légiharc során, Zsitomir közelében. A 28 éves Yevhen Lysenko pilóta életét vesztette. Hírügynökségi jelentések szerint Lysenko két orosz géppel való összecsapás során az egyiket lelőtte, majd a földi ellenséges légvédelem találatától lezuhant. Lysenko a szevasztopoli taktikai repülődandár egyik repülőszázadának parancsnoka volt. Március 12-én temették el szülőfalujában, Rotmistrivkában.
 
2022. március 02.
Veszteség: Szu-25
   A 299. Taktikai Repülődandár Szu-25-öse Olekszandr Korpan pilótával lezuhant a Hmelnickij megyei Sztarokosztyantinyiv körzetében, Korpan meghalt. A gép egy harci küldetésről tért vissza bázisára, amikor hirtelen ellenséges tűz érte, és kigyulladt. "Korpan kapitány igazi bravúrt hajtott végre azzal, hogy a lángokba borult gépet elvitte a repülőtér légteréből, és saját élete árán megmentette katonatársai és számos polgári lakos életét..." - számoltak be a szemtanúk. Március 10-én Olekszandr Korpan kapitány posztumusz Ukrajna Hőse címet kapott az Aranycsillag Renddel. A pilóta szeptemberben lett volna 28 éves.
 
2022. március 02.
Veszteség: Szu-24
   Novohrad-Volynskyi közelében lelőttek egy ukrán Szu-24-est; a tapasztalt pilóta, Mikola Kovalenko ezredes, illetve a navigátor, Jevhen Kazimirov kapitány életét vesztette.
   Március 2-án a repülőteret fenyegető rakétatámadás riasztották a gépet, és felszálltak. Légiharc alakult ki Zsitomir irányában, amit a Novograd-Volyn körzetben található Dovbysh falu lakói is figyelemmel követtek. Szemtanúk szerint a legénység tudott volna katapultálni, talán életben maradtak volna, de elvitték az égő gépet a falu légteréből, hogy gépük ne a házakba csapódjon.
 
2022. március 02.
Veszteség: MiG-29
   Az Olekszandr Brynzhala pilóta által repült MiG-29-est egy orosz repülőgép lőtte le Kijev felett, április 2-án. Brynzhala életét vesztette. Posztumusz megkapta az "Ukrajna Hőse Rend" kitüntetést.
 
2022. február 28.
Veszteség: három MiG-29 (azeri felségjelű)
   Orosz rakétatámadás következtében Lviv repülőgépjavító üzemében megsemmisült három azerbajdzsáni felségjelű MiG-29-es. Az azeri migek valószínűleg javításon voltak a gyárban, de nem lett volna meglepő, ha az ukrán légierő lefoglalja, és beveti őket a harcokban. A gyárban ismeretlen számú ukrán MiG-29-es is megsemmisülhetett, de erről még nincs információ.
 
2022. február 27.
Veszteség: Szu-24
   Február 27-én egy ukrán Szu-24-es lőttek le orosz erők Kijev megyei Bucha közelében. A pilóták, Ruslan Alekszandrovics Belous pilóta és Roman Alekszandrovics Dovhaljuk navigátor meghaltak. Posztomusz megkapták a Bohdan Hmelnickij-rendet
 
2022. február 27.
Veszteség: Cessna 152 (HA-WAS)
   Hostomel repülőterén az Antonov An-225 hangárjában tárolt HA-WAS lajstromjelű Cessna 152-es repülőgépet összezúzta a megsemmisült Antonov An-225 bal szárnyvége.
   Forrás: Dmitro Antonov, You Tube, a feltöltés dátuma: 2022. ápr. 02.
 
2022. február 27.
Veszteség: An-225 Mriya, hat MiG-29 és két Su-25
   A világ legnagyobb repülőgépe, az ukrán Antonov An-225 Mriya megsemmisült a Gostomel repülőterén orosz támadás következtében – jelentette be Ukroboronpon.
   Ivano-Frankivszk repterén pedig egy orosz támadás következtében hat MiG-29 Fulcrum és két Su-25 repülőgép súlyosan megsérült.
 
2022. február 25.
Veszteség: Szu-27
   Orosz S-400 légvédelmi rakétarendszer az ukrán Kék-100-as Szu-27-esét lőtte le Kijev felett. A pilóta, Olekszandr Okszancsenko ezredes életét vesztette. 831. Tactical Aviation Brigade gépe volt.
 
2022. febrtuár 24.
Veszteség: Iljushin Il-76MD
   Melitopolban egy támadás következtében megsemmisült Il-76 a 76697-es számú gép volt. Nem tudni, miért nem evakuálták, így a háború legelső napján megsemmisült.
 
2022. febrtuár 24.
Veszteség: Su-25M1K
   2022. február 24-én az Ukrán Légierő Szuhoj Szu-25M1K, kék-19-es kódszámú gépét a 299. Taktikai Repülődandárból lelőtték Chorna Dolyna közelében. A pilóta, Olekszandr Zsibrov meghalt.
 
2022. febrtuár 24.
Veszteség: Su-24M
   2022. február 24-én az ukrán légierő 7. Taktikai Repülődandájárból egy Szuhoj Szu-24M-t (valószínűleg 20 fehér), a lelőtték az orosz erők Kijev megyei Hosztomel környékén. A Mikola Savcsuk és Dmitro Kulikov nem élte túl.
 
2022. febrtuár 24.
Veszteség: Su-25M1K
   Az oroszok lelőttek Herson régióban a "Blue-30" oldalszámú gépet. Több info nincs, de képekkel megerősítették az esetet.
 
2022. febrtuár 24.
Veszteség: Aero L-39C Albatros
   2022. február 24-én az orosz erők lelőtték az ukrán légierő Aero L-39C Albatros típusú repülőgépét Krynciliv falu közelében. A pilóta, Dmytro Kolomiets őrnagy a 39. Taktikai Repülődandártól meghalt.
 
2022. febrtuár 24.
Veszteség: MiG-29MU1
   2022. február 24-én a Fehér-05 oldalszámú MiG-29MU1 repülőgépet légicsata során lelőtték, és a kijevi régióban található Vyshhorod Raion Volodimirivka közelében lezuhant. Vjacseszlav Jerko, a 40. taktikai repülõdandár pilótája meghalt.
 
2022. febrtuár 24.
Veszteség: MiG-29
   2022. február 24-én lelőtték az ukrán 40. Taktikai Repülődandár MiG-29-esét egy légicsata során a kijevi megyei Vasylkiv légibázis környékén. A pilóta, a 40. Taktikai Repülődandár vezérigazgatója, Vjacseszlav Radionov életét vesztette.
 
2022. febrtuár 24.
Veszteség: MiG-29
   2022. február 24-én az ukrán légierő Mikojan-Gurevics MiG-29-es repülőgépét lelőtték és lezuhant Sosnivka falujától északra fekvő erdőben. A pilóta katapultált, sorsa ismeretlen.
 
2022. febrtuár 24.
Veszteség: MiG-29
   2022. február 24-én lelőtték az ukrán légierő Mikojan-Gurevics MiG-29-esét egy légicsata során Kijev megyében. A pilóta, a 40. Taktikai Repülődandár vezérigazgatója, Roman Pasulka nem élte túl. A holttestet május elején találták meg, és 2022. május 9-én temették el.
 
2022. febrtuár 24.
Veszteség: MiG-29
   Az orosz invázió első napján Ozernij felett vesztette életét egy MiG-29-esben Eduard Vahorovsky alezredes pilóta, aki még időben felszállva igyekezett lefogni a repülőteret támadó orosz egységek légelhárító tűzét, lehetőséget adva a többi pilótának a felszállásra. Vahorovszkijt az orosz harccsoport felett egy orosz repülőgép lőtte le. Vahorovszkij augusztus 7-én posztomusz kapta meg az Arany Csillag Rendet.
 
2022. február 24.
Veszteség: Szu-27
   Ozerne katonai repterén egy Szu-27 orosz támadás közben semmisült meg.
 
2022. február 24.
Szu-27
   24-én délelőtt egy ukrán Szu-27-es repülőgép észak felől lépett be Románia légterébe, amelyet a Román légierő két F-16 Falcon vadászgépe elfogott és azonosított. Az ukrán gép helyi idő szerint 06:05-kor landolt Bacau légibázison. A pilóta leszállás után megadta magát a román hatóságoknak. A gépet Románia később visszaszolgáltatta Ukrajnának.
 
2022. február 24.
Veszteség: An-26
   Kijevtől délre pedig egy ukrán An-26-os, kék 59 oldalszámú szállítógépet lőttek le. A tizennégy fős legénység öt tagja meghalt.