Ansaldo SVA és A.1
 
 
Ansaldo SVA 5. | Fotó: NetSearch
Ansaldo SVA és A.1
Ansaldo SVA (Savoia-Verduzio-Ansaldo). Olaszország
 
  Ansaldo SVA-5
 
Az Ansaldo SVA egy olasz kétfedelű felderítő repülőgépcsalád volt az első világháborúban és az azt követő évtizedben. Az eredetileg vadásznak szánt SVA-t nem találták megfelelőnek arra a szerepre. Mindazonáltal lenyűgöző sebessége, hatótávolsága, szolgálati magassága, valamint végsebessége a szövetségesek egyik leggyorsabb harci repülőgépévé tette az első világháborúban.
Gabriele d'Annunzio költő 1918. augusztus 9-én propaganda-repülést hajtott végre a "87. Squadriglia La Serenissima" gépével. Pelagioból indultak Bécsbe. A repülőgépek közül legalább kettő kétüléses volt, hogy d'Annunziót is repülhessen. A többi SVA.5 együléses volt.
Egy tipikus bombázási küldetés során a repülőgépeknek 500 km körüli távot kellett repülniük, ami magában foglalta az Alpok átkelését is, oda-vissza. A cél elérésekor a pilóta 300 méterre ereszkedik le, mielőtt bármilyen csapást vagy bombázást végrehajtana.
Állítólag az SVA felderítő repülései fontos szerepet játszottak a második Piave-folyó körüli csata során, mivel az olasz parancsnokok szinte folyamatos fényképes helyzetjelentést kaphattak a viharos csatatérről. Ez segített nekik reagálni a harcok gyors változásaira is.
A polai kikötő felett egy felderítő repülés során rögzített képek jelentős szerepet játszottak abban, hogy néhány nappal később 70 olasz repülőgép nagyobb bombázó akciót hajthatott végre.
Merész felderítő küldetést hajtott végre az olasz fronton a 87 Squadriglia 1918. május 21-én. Egy pár SVA négyórás repülést hajtott végre szinte teljes egészében ellenséges területen, 700 km-t megtéve, és felvételeket készítettek az osztrák Bregenz, Lindau és a németországi Friedrichshafen városok felett.
Ebben az időszakban szinte napi rendszerességgel végeztek felderítő repüléseket a kulcsfontosságú vasúti telephelyeken, részletes képet alkotva az ellenség ellátási helyzetéről és az erősítések fronton való mozgásáról. Cattaneo azt állítja, hogy az SVA rendkívül hatékony teljesítményt nyújtott a felderítő szerepben, különösen a korszak más egymotoros, együléses repülőgépeit nézve. Cattaneo szerint az SVA-t hamar a hírszerzés talán legértékesebb platformjaként tekintették olasz szolgálatban, és különösen üdvözölték a pilótái, mivel teljes mértékben kielégítették a hatékony felderítésre képes gyors felderítő/könnyű bombázó régóta fennálló követelményeit.
Állították, hogy a típus által végzett felderítés létfontosságú volt egy nagyobb offenzíva előkészítésében, amely magában foglalta a Vittorio Veneto-i csatában aratott döntő olasz győzelmet is. Az utolsó nagy összecsapás során az SVA-k közvetlenül is beavatkoztak az ellenséges szárazföldi egységek ellen, és bombázásokat hajtottak végre csapatkoncentrációk, kommunikációs központok, raktárak, vasúti infrastruktúra és repülőterek ellen.
Ansaldo SVA 5
 
 
Ansaldo SVA 5
 
Ansaldo SVA 5
 
Ansaldo SVA 5
Ansaldo SVA.5
Az Ansaldo SVA család tagja volt az SVA-9 és az SVA-10 is. Külsőre nem sokat változott az SVA-5-höz képest, de kétüléses volt, erősebb motort kapott. Ezek közül volt valamelyik, amelyik elvitte Gabriele d'Annunzio költőt a propaganda-repülésre.
Ansaldo SVA-10 1918-1924
 
 
Ansaldo SVA-10 1918
 
     

 

  Az SVA család változatai
 
SVA.1
  Egyetlen prototípus
SVA.2
  65 db sorozatgyártású gép
SVA.3
  Csökkentett súly, gyorsan emelkedő elfogó változat, Zeppelin léghajók ellen. Némelyiket felszerelték ferdén felfelé tüzelő géppuskával.
SVA.4
  Nagy számban készült, felderítő változat fegyverzet nélkül, kamerákka.
SVA.5
  Végleges gyártási verzió
SVA.6
  Bombázó prototípus
SVA.8
  Prototípus, feladatköre tisztázatlan.
SVA.9
  Kétüléses fegyvertelen felderítő változat nagyobb szárnyakkal. Útkeresőnek SVA.5 formációkhoz és oktatónak. is használták
SVA.10
  Kétüléses felfegyverzett felderítő változat 250 LE-s Isotta Fraschini motorral, egy előretüzelésű fegyverrel és egy mozgatható Lewis géppuskával a hátsó pilótafülkében.

 

 

  Ansaldo A.1 Balilla
 
A genovai népi hősről elnevezett A.1-es az egyetlen hazai tervezésű vadászrepülőgép Olaszországban az első világháború idején. Mivel túl későn érkezett ahhoz, hogy valódi akciót láthasson, Lengyelország és a Szovjetunió használta az 1919–1921-es lengyel-szovjet háborúban.
Az első prototípus 1917 júliusában készült el, de a légierő vizsgálata decemberig tartott. A tesztpilóták nem voltak lelkesek. Noha jelentős teljesítménynövekedést tapasztaltak az SVA.5-höz képest, az A.1 még mindig nem volt annyira jól manőverezhető, mint az olasz századok által használt francia építésű és tervezésű típusok.
Az első gép 1918 júliusában állt szolgálatba. Az A.1-eseket távol tartották a frontvonaltól, és többnyire honi védelmi feladatokra osztották be. A fegyverszünet előtti négy hónapban Leopoldo Eleuteri olasz ász szerezte meg az egyetlen megerősített légi győzelmet A.1-gyel, egy osztrák felderítő repülőgép felett.
A lengyelek viszont tíz gépet rendeltek, és 1919–1921-ben bevetették őket a szovjet-lengyel fronton. Egy kivételével mindegyik megsemmisült a Vörös Hadsereg ellentámadása során. Ennek ellenére a lengyel kormány vásárolt további 25 repülőgépet, és engedélyt további 100 gép helyi gyártására. Az új repülőgép csak az ellenségeskedés befejezése után érkezett meg, és 1921 júliusában gördült ki az első a lublini gyárból.
Ansaldo A1
 
Ansaldo A1
     

 
Források:
Wikipedia

 

 
© Légibázis Since 1998