Román F-35
 
 
Címkép: F-35 | Forrás: Netsearch
 
Románia F35-ös gépeket rendel
 
2023 április 12
 

 
A román hatóságok jóváhagyták az F-35 Lightning II típusú vadászrepülőgépek beszerzésének tervét az ország légiereje számára. Ez a lépés azt jelzi, hogy Románia Lengyelország és Csehország után a harmadik kelet-európai szövetséges lehet, amely az ötödik generációs repülőgépet szeretné üzemeltetni.
A döntést a Klaus Iohannis államfő által vezetett állami szerv, a Román Nemzetvédelmi Legfelsőbb Tanács (CSAT) hozta meg április 11-i ülésén.
„A légierő korszerűsítésének folyamata a legújabb generációs F-35-ös repülőgépek megvásárlásával folytatódik” – áll a román elnöki hivatal közleményében. „Ezek a repülőgépek … lehetővé teszik a légifölény elérését és fenntartását, amely kötelező feltétele a nemzeti légtérben való szuverenitás biztosításának, és szükség esetén annak védelmének.”
A megvásárolni kívánt vadászrepülőgépek számát és a tervezett beszerzés értékét nem hozták nyilvánosságra.
Az F-35-ösöket Románia modern vadászgép-flottájának megerősítésére tervezték. Az ország légi szolgálata jelenleg 17 használt, Portugáliától beszerzett F-16-ost üzemeltet. Tavaly a román kormány szerződést írt alá 32 használt F-16-os vásárlásáról Norvégiától.
2020 januárjában Mariusz Blaszczak lengyel miniszterelnök-helyettes és honvédelmi miniszter mintegy 4,6 milliárd dollár értékű megállapodást írt alá 32 F-35-ös vadászrepülőgép beszerzéséről, valamint egy kiképzési és logisztikai csomagról a lengyel légierő számára. A szállítások a tervek szerint 2024-ben kezdődnek.
Magyarországon egyelőre nem hallani típusváltásról.
 
Források:
© Defense News
 
 
© Légibázis Since 1998