Cikkek, riportok, pilóták
Fotó: MiG-23 roncsa Irakban | Forrás: NET
Cikkek és riportok a harci repülés történetéből

Cikkek és riportok
   ÖSSZESEN:   72  cikk
Győzelmi- és veszteséglisták
   ÖSSZESEN:   10   LISTA
Pilóták
   ÖSSZESEN:   70 PILÓTA

A Kubai Forradalmi Légierő harcai
72 A Kubai Forradalmi Légierő harcai - 1961. áprlilis. Gépek, pilóták, beszámolók, visszaemlékezések.
   
F-105 pilóták, légiharcok
71 "Crab-1" és "Crab-2" nem hallotta a figyelmeztetést. "Crab-3" és "Crab-4" egy bukófordulóval igyekezett lerázni a MiG-eket, melyek tüzelni kezdtek "Crab-3"-ra, de elvétették...
   
Elindult az ukrán pilóták kiképzése
70 Usa és Dánia megkezdte az ukrán pilóták kiképzését F-16-osra.
   
A LUFTWAFFE
69 A Luftwaffe szervezeti felépítése, nemzeti- és századjelzései, század- és taktikai színeI, színkódok és jelzések a 'D' nap után, betűkódok, rövidítések, századjelvények és a Luftwaffe repülőgépeinek fegyverzete.
   
F-16 Fighting Falcon a harcokan
68 "Mire a 614. TFS beért a célterületre, az F-4G Wild Weasel-ek az összes radar elleni HARM rakétát elhasználták. A 614. repülésvezetője úgy döntött, hogy bármilyen módon, de bemegy Bagdadba..."
   
Az F-35 operatív akciói
67 A listában az F-35 eddig nyílvánosságra került harci bevetései szerepelnek, időrendi sorrendben. A lista frissétése folyamatos, ami a közzétett információk megjelenésétől függ.
   
Lockheed A-12 'Black Shield' küldetések
66 Észak-Vietnam, Kambodzsa, Észak-Korea feletti küldetések adatai és leírása. A titkosítást az 1990-es évek elején oldották fel
   
A svédek félelmetes taktikája az SR-71 elfogására
65 „Amikor adatokat kaptam, a célpont éppen befejezte északi irányú áthaladását a szovjet partvonalon, és nyugatra, a finn Aland-sziget déli része felé fordult, majd egy olyan irányt követett, ami Gotland és Öland közé tartott."
   
A 60-6932-es Lockheed A-12-es eltűnése
64 A gép Birdwatcher rendszere adta az egyetlen támpontot a történtekhez, és a baleseti jelentés is kizárólag a Birdwatcher adatai alapján készült el.
   
A 61-7953 SR-71 Blackbird katasztrófája
63 ... visszahúzta a fojtószelepeket, és a rezgések megszűntek. Ezután újra bekapcsolta az utánégetőket. A rezgések ismét elkezdődtek, és a repülőgép orra emelkedni kezdett, az irányítást pedig kezdett kicsúszni Rogers kezéből.
   
Huie Lamb légiharcai
62 "A vezérgép egy-két sorozatot ráküldött, de túllőtt a 109-esen. Ekkor én következtem. Bementem, és körülbelül 500 méterről tüzelni kezdtem. Mindkét csűrőjét eltaláltam. A 109-es enyhén jobbra fordult, én pedig olyan 20 fokos elhajlással újra lőttem, mire a Messer motorja kigyulladt..."
   
P–51 Mustang a harcokban
61 Pilóták és tesztpilóták véleménye és légiharcok. A 78. FG harcai.
   
H225M HunAF, Szolnok
60 A Magyar Légierő H225M gépei Szolnokon. A Hforce fegyver-rendszer. Működési- és küldetési spektrumok.
   
Thaiföld F-35 Lightning II-t vásárolna..
59 ...de nem kapja meg. A Thaiföld-USA katonai szövetség helyzete
   
RAF kódok, rövidítések, pilóta szleng
58 A RAF kódnyelve és eljárási kódjai a második világháborúban. Rövidítések és mozaikszavak tengere, hadműveleti kódok sokasága és a repülőtér szellős szlengje.
   
RAF Fighter Command, 1940. 08. 08.
57 A RAF Fighter Command a Királyi Légierő egyik parancsnoksága volt. 1936-ban alakult, és lehetővé tette a vadászrepülőgépek összehangolt irányítását. A cikkben az 1940. augusztus 8-i állománytábla nézhető meg.
   
Lancaster kódok, hívójelek, szériaszámok
56 97. Század Avro Lancastereinek szériaszámai, kódjai, hívójelei
   
Royce Williams
55 "...Williams és Rolands emelkedni kezdtek. 45 mérföldre a CTF 77-től a hét MiG áthaladt a két Panther felett,tiszta fehér kondenzcsíkot húztak az égen. Aztán hirtelen erősen balra fordultak, és déli irányba repültek, mintha haza akarnának térni. Williams és Rolands a MiG-eken maradt...."
   
Robin Olds
54 "...Lassú ereszkedés közben észrevettem, hogy egy P-38 és egy Me 109 kergetőzik alattam.. Úgy tűnt, hogy a 38-asnak segítségre van szüksége, ezért elindultam lefelé. Körülbelül 1200 méter magasságban a Jerry (a német), még mindig messze tőlem, kissé jobbra fordult..."
   
James Elms Swett
53 Tizenöt perc alatt Swett hét ellenséges gépet semmisített meg, egy nyolcadikat pedig megrongált. Ász lett egyetlen nap alatt. A második világháború alatt 103 harci küldetést teljesített, hivatalosan 15,5 légigyőzelmet írnak jóvá neki.
   
Az A6M Zero harcai
52 "... láttam, hogy a Grumman kormánya és farka darabokra szakadt, úgy nézett ki, mint egy régi, szakadt rongydarab. Ilyen állapotban nem csoda, hogy a pilóta nem tudta folytatni a harcot! Egy Zero, ha ennyi golyót kap, mostanra tűzgömb lenne."
   
Laurence Elroy Blumer
51 A második világháború alatt az európai hadszintéren öt német repülőgépet lőtt le kevesebb mint 15 perc alatt!
   
Thomas McGuire
50 McGuire pályafutása 1943. október 17-én majdnem véget ért, amikor Oro Bay felett japán bombázókat támadott meg, majd Mitsubishi A6M Zerókkal futott össze. Az ezt követő légiharc során McGuire legalább hét Zérót észlelt. Néhányan megtámadtak egy magányos P-38-ast, amely füstöt húzott maga után...
   
Antoine de Saint-Exupéry
49 Több mint fél évszázadon keresztül hasztalan keresték a lelőtt repülőgép roncsait a tenger mélyén, míg egy nap, 1998-ban egy Marseille-i halász zsinórja beleakad a roncs egy darabjába... A halászok egy ezüst karláncot találtak hálóik között. A karkötőn Saint-Exupéry és New York-i kiadója neve olvasható...
   
Ira Bong
48 Bong szeptemberben visszatért Új-Guineába, de csak külön engedéllyel indulhatott küldetésekre, és nem harcolhatott ... volna. "Nem harcolása" közben a Csendes-óceán délnyugati térségében 1944. október 10. és november 15. között nyolc ellenséges repülőgépet lőtt le...
   
A Szu-24 Fencer harcai a 2014-es dombaszi, illetve a 2022-ben kirobban orosz-ukrán háborúban
47 ...Jevgenyij Bulacik pilóta és Alekszandr Trosin navigátor katapultáltak, életben maradtak. Az ukrán legénység szerint 4 rakétát lőttek ki a gépre, ebből három a kilőtt hőcsapdákba ment. A negyedik eltalálta a bal oldali hajtóművet és megrongálta az üzemanyagrendszert.
   
Egy ukrán MiG-29 pilóta részletesen beszél a 2022-ben kirobbant orosz-ukrán légi háborúról.
46 "Kibaszott éjszakai őrjárat!" – jegyezte meg tipikus őszinteséggel a repülőgépéből kiszálló férfi, amikor egy riporter kiment a reptérre, hogy beszéljen a 29 éves ukrán MiG-29-es pilótával - akit a külvilág csak „Juice” hívójeléről ismer.
   
F3D Skyknight cikk és ismertető egyben
45 „Úgy mentünk körbe-körbe, mint a bekötött szemű bunyósok – mondta –, hogy itt, majd ott, hátha meglátunk egy gépet... Aztán egy pillanatra elsuhant mellettünk valami. Élesen ráfordultunk, de lelépett. A MiG-ek egyébként kitartóak voltak; csak miután kezdett fogyni az üzemanyaguk, akkor szakadtak le.”
   
F9F vs. MiG-15
44 "Gracsev észlelte a felé forduló Panthereket és azonnal 4600 méterre emelkedett, hogy majd onnan támadjon F9F-ekre. Ám az emelkedéssel Gracsev lehetővé tette Amennek és kisérőjének, George Holloman hadnagynak, hogy ne csak csökkentsék a távolságot, hanem tüzet is nyissanak a MiG-re. ..."
   
F4U Corsair a harcokban
43 "Walsh a haditengerészet Liberatorait kísérte a Kahili repülőtere ellen, amikor a repülőgépe hajtóműhibát jelzett, és kénytelen volt leszállni Vella Lavellában. Ott átugrott egy másik Corsairbe és felszállt, hogy utolérje alakulatát. Körülbelül 50 Zeke támadta a Liberatorokat, és mikor Walsh beérte őket, négy japánt lelőtt. Ekkor az ő Corsairjét is lelőtték..."
   
APOLLO-17
42 Az utolsó holdra szállás 1972.12.14. Az Apollo-17 küldetése volt utolsó alkalom, hogy ember vezette űrhajó elhagyta az alacsony Föld körüli pályát és emberek dolgoztak a Holdon.
   
APOLLO-11
41 Az első holdra szállás 1972.12.14. Rádióforgalmazás az irányító központ, és az Apollo 11 között: a pályára állás adatainak közlése. Az Apollo-program ötödik emberes repülése volt, az első kísérlet a holdra szállásra, és egyben az első sikeres holdra szállás is.
   
A "Doolittle Raid", 1942. április 18.
40 Az eddigi legrészletesebb magyarul megjelent írás az akcióról. A 16 gép támadásának leírása egyenként. Hirszerzési jelentések, japán és amerikai visszaemlékezések, Doolittle jelentése az akció után, fegyverzeti és navigációs jelentések, elemzések a legfrissebb kutatások alapján, Nose Art-ok, gépszámok, személyzet...
   
Egy B-24 Liberator München felett - Warren Schwab - 1944. június 6.
39 1944. június 6-án, hajnali 5-kor, még mielőtt a szövetséges erők partra szálltak volna Normandiában, Warren Schwab és legénysége bombázóküldetésre indult München fölé, egy ipari komplexum megsemmisítésére.
   
Viharban a 'Madarak feje' felett... 1969, Thaiföld - Észak-Vietnam
38 Thaiföldön egy sötét és viharos éjszakán Ubon légibázison három F-4 Phantomból álló raj várta, hogy felszálljon egy Észak-Vietnam feletti küldetésre. Hívójelük „Killer” volt.
   
Két F-4C Phantom és két MiG-21 légiharca. Vietnam, 1966. november 5.
37 "A MiG-ek gyorsan jöttek, 18 mérföld távolságban, ellenkező irányból, és a formáció jobb oldalán haladtak el. Röviddel azután, hogy az EB-66 balra kanyarodott, James E. Tuck vizuálisan is meglátta a MIG-eket. Úgy tűnt, mintha nem vették volna észre őket, és sebesen távolodtak 4 óra irányába."
   
Egy F-14 Tomcat szökése és lelövése. Irán, 1986.
36 "Ebédszünetet tartottam az ADOC-on kívül, amikor egy kollégám felhívott, hogy valami szokatlant észleltek, és azonnal csatlakozzak hozzá. Beléptem a nagyterembe, és megnéztem a középen lévő hatalmas képernyőt. Láttam egy iráni repülőgép nyomát, mely Eszfahán-ból nyugat felé halad, Khoramabadon keresztül közeledik az iraki határhoz"
   
Mirage F1 és F-14 Tomcat összecsapások
35 Irak-Irán, 1981. Javidnia egy gyors Split S-be rántotta gépét, de utasította RIO-ját, hogy kövesse nyomon radarján a mumusokat. Javidnia a Split-S végén kivette gépét a merülésből, emelkedni kezdett, majd radarjával befogta az egyik iraki gépet.
   
Cliff Judkins - 4500 méter ejtőernyő nélkül
34 1963. június: Egy F-8 Crusader pilóta története a Csendes-óceán felett, amikor minden meghibásodik...
   
Az utolsó keresztes lovag
33 Pilóták emlékeznek a Vought F-8 Crusaderre a gép első repülésének 60. évfordulóján. „...Azt mondták, hogy csatlakozzak egy tankerhez. Megtaláltam a tankert. A tanker azt mondta: "Bob, babrálok itt mindennel, de nem tudom kiengedni a tömlőt. Ez volt a második csapás..."
   
Egy MiG-17-es lelövésének története
32 Vietnám, 1965. június 20., Két A-1 Skyraider pilóta, Charles W. Hartman és Clinton B. Johnson harca MiG-17-esek ellen. A cikkben Hartman részletesen elmeséli a harc eseményeit.
   
Yevlevsky emlékiratai
31 Yevlevsky tíz évig repült a Tu-128 Fiddler pilótájaként. Az elsők között volt, aki felszállt ezzel a géppel. Pályafutása közben oktatói-ellenőri képesítést szerzett, majd a leszerelés után a Tupolev Tervezési Iroda üzemeltetési mérnökeként dolgozott.
   
Az orosz és az ukrán légierő: 2022 február eleje
30 Az orosz és az ukrán légierő elemzése. Az ukránok már a Krím nyolc éve történt lerohanása óta fejlesztenek, de lehet-e az oroszok ellen megfelelően felkészülni?
   
Jalil Zandi - 11 győzelem F-14 Tomcattel
29 Jalil Zandi vadászpilóta volt az Iráni Iszlám Köztársaság légierejében. F-14 Tomcat pilótaként szerzett hírnevet az Irak ellen vívott háborúk során.
   
Michael Scott Speicher lelövése
28 M. Scott Speicher F-18 Hornetjét Zuhair Dawood iraki MiG-25-ös pilóta lőtte le 1991. január 17-én. Amerikai és az iraki verzió. Z. Dawood részletes beszámolója.
   
A "Banja Luka incidens"
27 1994 február 28-án a Boszniai Szerb Köztársaság hat J-21 Jastreb és két J-22 Orao gépe megsértette a NATO repüléstilalmi zónáját a "Deny Flight" hadművelet alatt Banja Luka-tól délre. Négy F-16 támadta meg őket.
   
Kié lesz a Dél-kínai-tengerbe zuhant F-35 Lightning II-es?
26 Január 24-én a VFA-147 Argonauts század F-35C Lightning II-es vadászgépe leszállás közben a Dél-kínai-tengeren hajózó USS Carl Vinson (CVN 70) repülőgép-hordozó fedélzetének csapódott és a tengerbe csúszott.
   
Roman Nikolajevics Filipov halála. Szíria, 2018.
25 R. N. Filipov egy Su-25SM típusú géppel harci feladatot repült, mikor a lázadók egy rakétája eltalálta gépét. Katapultálás után a leérkező pilóta úgy érezte, számára már csak egy választás maradt...
   
Ja 'Din Incidens
24 2017. június 18-án egy US Navy F/A-18E lelőtte a Szíriai Légierő Szu-22 gépét Ja'Din körzetében. Ez volt az első alkalom, hogy az Egyesült Államok 1999 óta lelőtt egy ember vezette repülőgépet. A szír pilóta, Ali Fahd kapitány sikeresen katapultált.
   
Kubai MiG-29 vs Cessna-337
23 1996. 02. 24-én három fegyvertelen Cessna 337 Florida felől közelített kubai partokhoz. A rájuk emelt kubai MiG–29UB és MiG–23UB géppárból 16:30 előtt a MiG–29 pilótája, Alberto Perez Perez kettőt lelőtt, a harmadik elmenekült.
   
MiG-15 UTI, Törökbálint
22 Véletlenül láttam meg az út mellett egy magánterületen, nemsokára több képet is készítek róla.
   
Randy 'Duke' Cunningham. 1972., Vietnám.
21 Cunningham a USS Constellation fedélzetén a katapultra gurult. Ő és Bill Driscoll (RIO), a katapult-tiszt jelzéseit figyelték. Felettük kőrözött egy RA-5 Vigilante felderítőgép, illetve A-7 és A-6 bombázók. . .
   
John Joseph "Jack" Boyle
20 A 411. század pilótájaként egy őrjárat során parancsot kapott, hogy kisérjen vissza egy sérült vadászgépet a bázisára. . .
   
NATO fonetikus ábécé
19 A legszélesebb körben használt és legelterjedtebb betűzési rendszer a hadseregben és a repülésben.
   
A VII. KF (Sólyom) század és a célvontató század Miskolcon
18 Szilaj Varga Gyula pilóta emlékei
   
Sea Harrier FRS.1 és a. Jak-38
17 Összehasonlítás. A cikk írásakor két V/VSTOL képességgel rendelkező gép volt szolgálatban: a Harrier és a Jak-38 (2014-es adat) Mit is tudott ez a két gép, ha egymás mellé tettük őket...?
   
VASMADARÁSZ - Vári Gyula (dokumentumf.)
16 Vári Gyulával készült 46 perces "Vasmadarász" című dokumentumfilm. Kontraszt Produkció, 1998
   
"Gyorsan, mint a nyíl" (The Arrow) c. film
15 2 óra 53 perces magyar szinkronos film a kanadai AVRO CF-105 születésének körülményeiről és tesztekről. A statikus és repülés közbeni jelenetekben sok az eredeti felvétel, de vannak modellel forgatott jelenetek is. Magyarországon vetítették moziban és TV-ben is. A teljes film megnézhető.
   
Falklandi háború: Harrier vs. Dagger
14 Falkland, 1982 május 21 - Két Harrier és három Dagger összecsapásának története.
   
Falklandi háború: Avro Vulcan akcióban
13 Sohasem támadtak bombázók ilyen messze lévő célokat. Csak a RAF-személyzetének tudása, tapasztalata és harci szelleme segíthette a bevetéseket Ascensiontól a Falkland-szigetekig sikerre vinni. Az út csaknem 6 600 tengeri mérföld volt (12 200 km) és majd 16 óra. Íme az akkori történelem leghosszabb bombázó küldetéseinek története.
   
Falklandi csata: Aermacchi MB.339 akcióban
12 1982 május 21: "4-A-115" oldalszámú MB.339 küldetése és annak előzményei. Pilóta: G.O.Crippa hadnagy. 41 perc története.
   
Geoffrey de Havilland Jr. halála - DH.108
11 Geoffrey de Havilland Jr. (1910.02.18 - 1946.09.27) a de Havilland művek tulajdonosának, idősebb Geoffrey de Havilland fia volt. Jó pilóta hírében állt. Ifjabb de Havilland mindössze 36 éves volt, amikor a DH.108 Swallow megölte őt...
   
Katapultálás sisakkamerával egy Su-25-ből.
10 Egy Su-25 pilóta valószínűleg távvezetékkel ütközve elvesztette függőleges vezérsíkjának felét, hajtóműve kigyulladt. Bár megpróbálta fenntartani az irányítást, de gépe bepördült. A katapultálás szinte azonnal beindult.
   
A "Hainan-sziget incidens" 2001.04.01
9 Két kínai Shenjang J8-II. D vadászgép 2001 április elsején elfogott egy EP-3E felderítőt Hainan szigetétől 110 kilometerre. A cikkben az eset részletes leírása olvasható.
   
Anatolij Ivanovics Zuev
8 Egy szovjet-orosz vadászpilóta visszaemlékezései
   
MiG-29 vs F-15C és Tornado GR1 - Jamil Seyhood
7 Az iraki Jamil Seyhood százados légiharca. Sivatagi Vihar hadművelet, 1991 január 19, Irak légtere. A cikkben az iraki, és az amerikai változat is közlésre kerül.
   
MiG-15 HA-UTI balesetének jegyzőkönyve
6 Közlekedésbiztonsági Szervezet jelentése. Az esemény lefolyásának leírása a pilóták elmondása és videófelvételek alapján történt.
   
Michael Speicher Case lelövése 1991 január 17
5 Zuhair Dawood hadnagy az iraki légierő 84. századából az Operation Desert Storm első éjjelén lelőtt egy amerikai F/A–18 Hornet vadászbombázót, 100 mérföldre nyugatra Bagdadtól, valószínűleg R–40 rakétával. Michael Speicher Case gépe volt az.
   
Georges Felix Madon - francia ászpilóta
4 Francia ászpilóta. Az első világháború során valószínűleg 64, igazoltan pedig 41 légi győzelmet szerzett, mellyel Franciaország 4. legeredményesebb vadászpilótája lett.
   
Légiharc : MiG-21 vs. Mirage F1CZ
3 Határvillongások: Dél-Afrika - Angola, 1981 november 6. Két angolai Mig-21 és két dél-afrikai Mirage F1 összecsapása.
   
A KAL-007 lelövése
2 1983, augusztus 31., Szuhoj Su 15 TM, pilóta: G. N. Osipovitch. Rádióforgalmazás leírata magyarul és angolul.
   
P-38 Lightning és az F-35 Lightning II.
1 Lockheed Martin [NYSE: LMT] F-35 Lightning II 2014 03 19.-én együtt repült a második világháború egyik nagy ászával, és névrokonával: a P-38 Lightning vadászgéppel. A két villám a Luke légibázis éves légibemutatójának alkalmából hasította az eget.
   
P-51 ászpilóták listája
  Egy nap alatt ászok a Mustangon. Teljes ászlista P-51-esen.
   
Harrier - győzelmi és veszteséglista
  A Harrier család összesített légigyőzelmei: 24
   
Iraki pilóták légigyőzelmei
  Győzelmi lista a kezdetektől a mai napig
   
MiG-25 - győzelmi- és veszteséglista
  Az egyik legsikeresebb szovjet-orosz típus légiharcai
   
MiG-23 - győzelmi- és veszteséglista
  A MiG-23 repülőgép légiharcai
   
F4U Corsair ászpilóták a II. világháborúban
  A II. világháború F4U Corsair ászpilótáinak listája. Győzelmek, valószínű győzelmek, rongálások száma, rangok, egységek, géptípusok, BuNo, lajstromszám.
   
Az Orosz-Ukrán háború légierős eseményeinek leírása időrendi sorrendben.
  Szavahihető források által igazolt, vagy fotókkal megerősített veszteségek listája. Amennyiben elérhető volt, az események leírása is közlésre került. 2022.
   
Az Ukrán Légierő veszteségei számokban
  Megerősített veszteségek számszerűsített listája. Csak az Ukrán Légierő gépei. 2022.
   
Az Orosz Légierő veszteségei számokban
  Megerősített veszteségek számszerűsített listája. Csak az Orosz Légierő gépei. 2022.
   
Francia ászpilóták az első világháborúban
  Az első világháború alatt a francia légierő kötelékében legalább öt igazolt győzelmet szerző pilóták.
   
 
Alvaro Prendes
Kuba, T-33
Guillermo Figueroa
Kuba, T-33
Rafael Del Pino
Kuba, T-33
Douglas Rudd
Kuba, T-33, Sea Fury
Ernesto Guerrero
Kuba, T-33
Luis Silva
Kuba, B-26
Carlos Ulloa
Sea Fury
Oreste Acosta
Kuba, T-33
Gustavo Bourzac
Kuba
Jack Lagás
Kuba, B-26
Enrique Carreras
Kuba, B-26, T-33
Alberto Fernandes
Kuba, T-33
Merlyn H. Dethlefsen
USA, F-105
Charles R. „Dick” Brownlee
USA, F-105
Valerij Chkalov
USSR, Polikarpov tesztpilóta
Tomas Suzi
USSR, Polikarpov tesztpilóta
Scott O'Grady
USA, F-16 pilóta
Gary Heidelbaugh
USA, SR-71 RSO tiszt
Jack Weeks
USA, Lockheed A-12 CIA pilóta
Krister Sjoberg
Svédország, Viggen pilóta
Bo Ignell
Svédország, Viggen pilóta
Lars-Erik Blad
Svédország, Viggen pilóta
Roger Moller
Svédország, Viggen pilóta
Huie Lamb
USA, P-51
Toshio Anazawa
Japán, Ki-43
Dave Rolands
USA, F9F Panther
Royce Williams
USA, F9F Panther
James Elms Swett
USA, Wildcat, Corsair
Robin Olds
USA
Toshio Ōta
A6M Zero
John Thach
USA, F4F Wildcat
Tadayoshi Koga
A6M Zero
Saburō Sakai
A6M Zero
Hiroyoshi Nishizawa
A6M Zero
Kaname Harada
A6M Zero
Ram Dibb
USA, F4F Wildcat
Laurence E. Blumer
USA, P-38 Lightning
Ira Bong
P-38 Lightning
Thomas McGuire
P-38 Lightning
Saint-Exupéry
Francia, P-38 Lightning
John Pritchard
J2F Duck
"Juice"
MiG-29, Ukrajna
Gerrit Wiegmink
Német, Arado Ar 196
Erwin Ziller
Német, Horten Ho 229
Kurt Hamann
Német, Henschel HS-123
Royce Williams
F9F Panther
Neil Armstrong
F9F Panther
John Glenn
F9F Panther, F86 Sabre
William T. Amen
F9F Panther
George Holloman
F9F Panther
Kenneth A. Walsh
F4U Corsair
Gregory Boyington
F4U Corsair
Doolittle pilótái
USA, B-25 Mitchell
Warren Schwab
USA, B-24 Liberator
Luke Graves
USA, F-4 Phantom II
Andrej Szinicin
Szovjet, Jak-38/Jak-141
Vladimir Jakimov
Szovjet, Jak-141
A. Moradi Talebi
Irán, F-14 Tomcat
Hassan Najafi (RIO)
Irán, F-14 Tomcat
Wilbur Joe Latham
USA, F-4 Phantom
Klaus J. Klause
USA, F-4 Phantom
John Rabeni
USA, F-4 Phantom
James E. Tuck
USA, F-4 Phantom
F. Lavidnia
Irán, F-14
George Laven
Vietnam, F-100
Cliff Judkins
Vietnám, F-8 Crusader
Clinton B. Johnson
Vietnám, 1965, Skyraider
Charles W. Hartman
Vietnám, 1965, Skyraider
Roman N. Filipov
Oroszország, Su-25
Jamil Seyhood
Irak, MiG-29
G. Owen Crippa
Argentina, MB.339
Anatolij I. Zuev
Szovjetúnió, Su-9
R. D. Cunningham
USA, F-4 Phantom
John "Jack" Boyle
Angol, Spitfire
Sz. "Topi" Zoltán
Magyar, MiG-29
G. de Havilland Jr.
Angol, DH.108
Georges F. Madon
Francia, SPAD XIII
M. Scott Speicher
USA, F-18
Vári Gyula
Magyar, MiG-29
Zuhair Dawood
Irak, MiG-25
Yevlevsky
Szovjet, Tu-128 Fiddler
Jalil Zandi
Irán, F-14 Tomcat
Tim Hibbetts
USA, T-2 Buckeye
 

 
Szerkesztette: 3NR Légibázis.
 
  HIRDETÉS: KÖNYV